​Які ж бувають печі для лазень?

Для початку настійно рекомендуємо забути про печі, які задешево може зварити «знайомий дядько Вася». 

Заводські виробники різноманітних печей, як вітчизняні, так і зарубіжні, сьогодні представляють десятки моделей на будь-який смак і гаманець. Ось як http://zakupka.com/t/pechi-4447/. Сучасні заводські дров’яні печі для лазень – це пожежобезпечність, облік площ приміщення, різноманітність конструкцій, нарешті, стильний зовнішній вигляд.

Найважливіший критерій – стійкість сталі до великої температури. Справа не тільки в товщині сталі. Жаростійкість печі для лазні залежить від вмісту в сталі хрому. Чим хрому більше, тим краще. У металі для банної печі його зміст має становити не менше 13%.

Така піч прослужить довше, ніж піч зроблена із звичайного чорного металу. Останню не врятують навіть товсті стінки (зазвичай від 3 до 10 мм). Навпаки, хромиста жаростійка сталь (її ще називають легована) може мати тонкі стінки (а значить добре прогріватися) і при цьому не прогорати так швидко як стінки зі звичайної сталі.

Заздалегідь вирішите – звідки ви будете топити піч. З парилки або, наприклад, передбанника. Недоліки першого варіанту очевидні. Під час протопки лазні ви будете заносити в парилку бруд, тирсу. Та й топити піч на спеці – малоприємне заняття. З іншого боку не кожен проект лазні дозволяє винести топку в сусіднє приміщення.

Скляні пічні дверцята зовсім обов’язковий «наворот» у печі. Які в той же час набули поширення останнім часом. Це скоріше елемент декоративності та естетики. Гідність скляних дверей – можливість споглядати красу вогню в топці і контролювати процес згоряння дров. Боятися наявності скла в банній конструкції не варто – вони пожежобезпечні, міцні і надійні. Інша справа – за задоволення треба платити. Такі печі трохи дорожче звичайних печей із закритими, чавунними дверцятами.

Потужність вимірюється кубічними метрами. Не варто при покупці спиратися на принцип «чим потужніше, тим краще». Навіщо платити за зайве? Перед покупкою заміряйте висоту, довжину, ширину парилки. Перемножте ці три цифри – і отримаєте обсяг приміщення. З цим знанням і йдіть вибирати піч для лазні.