За житомирським мером наглядатиме його партія

У Житомирі місцевим активістам та політично-зацікавленим громадянам співатор закону про вибори Вадим Денисенко роз’яснював нюанси виборчої системи, за якою цьогоріч пройдуть місцеві вибори.

Народного депутата в Житомир запросив місцевий осередок КВУ.

Як з’ясувалося, вибори у Житомирі проходитимуть на пропорційній основі з преференціями – в багатомандатному окрузі одночасно партіями будуть висунені кандидати в територіальних округах, на які поділяється багатомандатний округ.

Інститут самовисуванства – скасовується. Кандидатів на округ і на мера делегуватимуть виключно партії, при тому, що самі кандидати можуть бути позапартійними.

Присутній за зустрічі бажаючий балотуватися до обласної ради представник громади Новогуйвинська висловив щодо цього своє обурення – він хоче йти, щоб впливати, але не бажає, за його словами, вляпуватися в …, пов’язавши себе з нинішніми парламентськими партіями, а нікому не відомі партії не мають шансів у конкуренції з капіталізованими політсилами. 

Також виникла дискусія щодо зменшення кількості депутатів житомирської міської ради, яке має відбутися за цією виборчою системою. Народний депутат наполягав, що 36 депутатів для 280 тисячного міста цілком достатньо, наводивши в підкріплення цього аргументу приклад Європи, а ось небайдужі до місцевої влади житомиряни заперечували – мовляв, це зменшить представництво громади у місцевій владі, а відповідно, і доступ до неї, адже 1 депутат на 10 000 жителів – це дуже велике, причому, взагалі неоплачуване, і дуже часто невдячне, навантаження. “От у 1994-му році нас було 200 і прекрасно було”, – сказав один із активістів. Наразі депутатський корпус міської ради Житомира налічує 60 депутатів.

Для чого кандидатові в мери зайвий баласт у вигляді партії, яка його контролює – таке питання задали деякі присутні народному депутати. У відповідь присутні почули такий аргумент: “щоб були відповідальні за цього мера люди, щоб під маскою самовисуванства не проскочив колишній регіонал”. 

На це один з активістів сказав народному депутату, що таким чином місто втратить “харизматичних кандидатів”. Не кожному підходить опіка “смотрящої за ним партії”.

У містах більше ніж 90 тисяч населення планують запровадити двотурові вибори мера. Це означає, що якщо кандидат зайняв перше місце, але не набрав абсолютної більшості (50% і більше) – буде другий тур.

Закон пройшов перше читання. Це, за словами депутата, означає, що в наступних читаннях будуть тільки доповнення – вилучень не буде, тобто приблизно за такою системою пройдуть у Житомирі місцеві вибори.