Глюкометр та лабараторні дослідження

Нерідко трапляється так, що результати вимірювання вмісту цукру в крові за допомогою спеціального приладу-глюкометра істотно відрізняються від показників, отриманих при використанні іншого глюкометра або від значень досліджень, проведених в лабораторії. 

Але перш, ніж «грішити» на точність глюкометра, потрібно звернути увагу на правильність проведення цієї процедури.

Слід зазначити, що аналіз глікемії в домашніх умовах, який сьогодні став звичним для багатьох людей з діабетом, вимагає належного контролю, т.щ. через багаторазове повторення цієї на перший погляд простої процедури контроль над деталями її виконання може дещо послабитися. Внаслідок того, що «різні дрібниці» будуть проігноровані, отриманий результат виявиться непридатним для оцінки. 

Купувати тест полоски глюкометра потрібно у спеціалізованих магазинах, таких як, напр., Ortos, – http://ortos.com.ua/catalog/test_poloski_dlya_glyukometra/. Крім того потрібно враховувати, що вимірювання вмісту цукру в крові за допомогою глюкометра, як і будь-який інший дослідницький метод, має певні показання до використання і допустимі похибки. Проводячи порівняння результатів, отриманих на глюкометрі з результатами іншого приладу або лабораторними даними необхідно враховувати деякі фактори.

Відомо, що на результат дослідження глікемії за допомогою глюкометра впливають:

1) правильність виконання порядку роботи з приладом і тестуючими смужками;

2) наявність допустимої похибки застосовуваного приладу;

3) коливання фізичних і біохімічних властивостей крові (гематокрит, рН, та ін.);

4) відрізок часу між взяттям зразків крові, а також часовий інтервал між взяттям зразка крові і подальшим його дослідженням в лабораторії;

5) правильність виконання техніки отримання краплі крові та її нанесення на тестуючу смужку;

6) калібрування (настроювання) вимірювального приладу на визначення глюкози в цільної крові або в плазмі.