Навіщо громаді Житомира нове комунальне підприємство «Регулювання орендних відносин»?

29 липня у порядку денному сесії Житомирської міської ради виноситься питання №15 «Про створення комунального підприємства «Регулювання орендних відносин» Житомирської міської ради (http://zt-rada.gov.ua/news/p5258).

Згідно проекту Статуту (http://zt-rada.gov.ua/pages/p7487), Засновником підприємства є територіальна громада міста Житомира в особі Житомирської міської ради. 

Але Засновнику (тобто нам з вами, житомирська громадо) ніхто з керманичів міста чи місцевих депутатів (це саме їх компетенція створювати та ліквідовувати КП) не пояснює, навіщо створювати ще одне комунальне підприємство «Регулювання орендних відносин» в той час, коли вже функціонує інше комунальне підприємство «Агентство з управління майном» з аналогічними функціями?

Відповідно до Статутів цих двох підприємств (діючого і того, що планують створити) основні їх завдання є майже ідентичними, а саме: «реалізація політики в сфері управління майном комунальної власності м. Житомира, що використовується на умовах оренди».

Ціна питання – 15-20 мільйонів гривень щорічно від оренди, пільги окремим суб’єктам господарювання, відсутність публічного реєстру комунального майна…
Хотілось би вірити в щирість намірів депутатів напередодні місцевих виборів створити нову прозору структуру щодо ефективного управління майном територіальної громади міста, але є ряд питань:

1) навіщо створювати нове підприємство з аналогічними функціями, якщо вже існує одне?

2) які вигоди від цього отримає територіальна громада Житомира, від імені якої це робиться?

3) якою буде подальша доля КП «Агентство з управління майном»?

4) чи з’явиться публічний реєстр (база даних) комунального майна та електронні аукціони?

5) хто конкретно стоїть за ініціативою створення нового КП (в.о. міського голови, заступники, депутати, фракції…)?

З громадою потрібно спілкуватись і не тільки під час роздачі «гречки» на виборах, тому готовий до діалогу на дану тему з усіма сторонами.

P.S. До відома: в Житомирі від імені територіальної громади створено близько 60 комунальних підприємств, з яких понад 40 функціонує (решта – «законсервовані» або в стадії «вічної» ліквідації). Економічна ефективність та ринкова доцільність більшості з них під великим питанням і потребує більш детального викладу. А про публічність їх діяльності перед громадою, від імені якої вони створені, годі говорити.

Як член виконкому постійно відстоюю позицію кардинального скорочення чисельності комунальних підприємств, перегляду їх функцій і публічної та прозорої діяльності тих, що мають залишитись. Однак, поки що це розбивається об «глуху стіну» тих, кому потрібні кишенькові комунальні підприємства.

P.P.S. Пояснення з міфічним словом «децентралізація» до уваги не приймаються.