“Житомиргаз” назвав абсурдом додавання “чогось” у газ і запевнив, що він відповідає стандартам

За результатами проведених аналізів природного газу, який постачався споживачам міста Житомира та області у 2015 році, його калорійність становила від 8020 ккал/куб. м до 8301 ккал/куб. м, що свідчить про відповідність вимогам стандартів якості.

Про це повідомляє прес-служба “Житомиргазу”.

З початку року, твердять газовики, підприємство отримало кілька звернень від споживачів про сумнівну якість газу. 

“Зокрема ті скаржаться на зміну кольору газу в конфорках та збільшення часу закипання води на газовій плиті. Проте перш ніж нарікати на якість газу, необхідно звернути увагу на стан газового обладнання – його термін експлуатації, чистоту пальників, правильність налаштування приладу”, – йдеться в повідомленні.

Газовики зазначають, що коли природний газ потрапляє безпосередньо в розподільчі мережі, додати щось до нього неможливо з технічного боку. Додавання або розбавляння газу киснем (в чому іноді звинувачують газопостачальників) є цілковитим абсурдом. По-перше, газові мережі герметичні, а по-друге, загальновідомо, що газ в сполученні з киснем є вибухонебезпечним. Достатньо 5-15% загазованості аби стався вибух.

“Щодо можливих маніпуляцій або додавання зайвих компонентів до складу газу запевняємо, що “Житомиргаз” не має жодних технічних можливостей впливати на фізико-хімічний склад природного газу”, – зауважує перший заступник голови правління – головний інженер Сергій Колесник.

В Україні якість природного газу визначається вимогами, які встановлені державним стандартом. Зокрема ГОСТом 5542-87 “Гази горючі природні для промислового та комунально-побутового призначення”. Документом передбачено, що калорійність газу (тобто його теплотворна здатність) повинна бути не менше 7600 ккал/куб. м.

Відповідно до технічної угоди про умови приймання-передачі природного газу, яка укладена між ПАТ “Житомиргаз” та ПАТ “Укртрансгаз” в особі Бердичівського ЛВУМГ, Боярського ЛВУМГ та Новоград-Волинської дільниці Рівненського ЛВУМГ, визначення фізико-хімічних показників газу проводять представники лінійно-виробничих управлінь магістральних газопроводів ПАТ “Укртрансгаз”. 

Пунктами відбору проб, на основі яких визначається якість газу, є газорозподільні станції. Вони спеціально обладнані відповідно ДСТУ ISO 10715:209 “Природний газ. Настанови щодо відбирання проб”.