Депутати Житомирської міської ради – прогульники та кадидати на відкликання

У рік місцевих виборів Громадський рух ЧЕСНО проводить моніторинг роботи місцевих рад. 

“Громадський контроль на місцевих виборах є надважливим, оскільки дозволить мешканцям Житомира восени робити вибір, будучи свідомими того, як працюють їхні представники у міській раді,” – наголошує Ірина Федорі координатор ЧЕСНО.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).

Кожен депутат розуміє: прогули або неякісна робота можуть безпосередньо вплинути на подальшу політичну кар’єру і результати осінніх місцевих виборів.

Ось ті місцеві депутати, що пропустили понад 50% засідань Житомирської міської ради.

Депутат який висувався від Фронту Змін Борис Буряченко пропустив понад 50 % засідань ради у 2012 та 2013 роках. 

Громадському руху ЧЕСНО та своїм виборцям депутат пояснює чому так сталося: “Робота в Житомирський раді не є корисною і час проведений на таких комісіях стає не ефективним”.

Про те, чому ж не скласти мандат, якщо робота в раді є неефективною депутат Буряченко воліє не відповідати. Так само не відповів він на запитання, чи балотуватиметься він знову. Окрім того, що Буряченко пропускав сесії міськради, він також став кандидатом на відкликання за кількістю пропущених засідань комісії у 2012 та 2014 роках.

Аналогічна ситуація і в депутатки від Рідного міста Віри Шелудченко. Вона пропустила понад 50 % засідань сесій у 2012 році. “У 2012 році? Може бути бо я тоді якраз пішла на роботу і в мене не було таких можливостей. Я не думаю, що то було 50%, хоча 6 засідань – ну може бути. Чесно кажучи я не знала що є така стаття, тому що є депутати, які взагалі не ходили і не склали мандат.”

Чи буде знову балотуватися Шелуденко, яка пропустила і понад 50 % засідань у 2012 році, не вирішила, каже що ще не читала нового закону. 

Громадський рух ЧЕСНО традиційно виявив найбільше кандидатів на відкликання саме під час моніторингу відвідуваності комісій. “Аналіз засідань комісій є більш показовим. На відміну від сесій, де депутати можуть кнопкодавити за інших, яких електронна система відображає, як присутніх, протоколи ведуться на папері, тому інформація про присутніх більш правдива”, – зазначає регіональна координаторка громадського руху ЧЕСНО Ірина Федорів.

Депутат Володимир Гірук, який балотувався від Партії регіонів має своє оригінальне пояснення, чому пропустив у 2012 та 2013 роках понад 50 % засідань комісії: “Що ж туди ходити якщо регіонали все вирішували без нас?!”

Ще один висуванець від Партії регіонів Сергій Голішевський не йме віри у те, що пропустив понад 50% засідань постійної комісії у 2011, 2012 та 2013 роках. “50% я не пропускав, це не правильна інформація, якщо я пропускав засідання то був в відрядженні чи хворів, я являюся депутатом 4 каденцій,” – заявляє Голішевський.

Але наголошує, що більше балотуватися не збирається. Його однопартієць Сергій Гречко телефоном свої пропуски засідань комісії у 2013 році відмовився. 

Списочниця від Фронту Змін Ольга Пархомчук, яка, за офіційною інформацією міськради була у фракції Партії Регіонів і потім перейшла в депутатську групу “За наш Житомир”, пропустила понад 50 % засідань комісії і посилається при цьому нібито на норму закону: “Справа в тому, що в Законі «Про місцеве самоврядування» написано, що сесія – це засідання постійних комісій + пленарне засідання, більше половини пленарних засідань я не пропустила, тобто фактично я рахую свої обов’язки виконувала сумлінно”.

Але юристи Інституту Медіа Права, який є партнером Громадського руху ЧЕСНО таке трактування закону не поділяють.

“Однозначно, Закон України передбачає можливість відкликання депутата міської ради, як політичною партією, яка її висувала, так і орган до якого особа обиралась” – коментує юристка Галина Чижик.

О.Пархомчук ще не знає, чи буде знову балотуватися в депутати.

Її однопартієць фронтзмінівець-списочник Олександр Фещенко не йме віри у те, що в 2011 році пропустив 17 з 29 засідань: “Чесно кажучи, а звідки у вас ця інформація ? Я навіть не готовий вам її коментувати. Давайте я таку саму інформацію візьму і якщо вона підтвердиться, бо чесно кажучи я не впевнений в достовірності цієї інформації”.

Свободівець Валентин Стойко, який у раду потрапив за списком, переконує, що два роки поспіль пропускав понад 50 % засідань комісії через хворобу родичів: “В мене мама лежала з 2 інсультами в Хмельницьку і батько з інфарктом, я від них не відходив , від ліжка”.

Він також пропустив понад 50 % засідань сесій у 2012 році.

І що найбільш дивує, що мажоритарники, за яких голосували персонально мешканці конкретних районів Житомира, пропускають комісії майже так само, як і списочники.

У Житомирській міській раді є унікальний депутат – Неля Ковалюк. Вона пересувається містом на візку, живе без ліфту й пандусів, але систематично відвідує і сесії міськради, і засідання постійних комісій знаходячи сили, змогу, а головне бажання це робити та дуже відповідальна за свій отриманий депутатський мандат.

“Ми бачимо випадки у низці рад, коли здорові та дужі чоловіки пропускають по 100 % засідань. Те, що є такі депутати як пані Неля, які намагаються попри все відвідувати сесії – це показово. Всі інші депутати-кандидати на відкликання мають усвідомити повноту своєї безвідповідальності перед громадою,” – наголошує організатор громадського руху ЧЕСНО в Україні Олег Рибачук.

ЧЕСНО вже отримав дані від обласної ради і готує результати моніторингу для мешканців усієї Житомирщини.

Чому депутати Житомирської ради не пишуть депутатських запитів? 

Одним з критеріїв ефективності місцевого депутата є його вміння працювати з наданими йому законом інструментами впливу. Законним інструментом впливу депутата на установу, організацію будь-якої форми власності є депутатський запит. 

На відміну від депутатських звернень, які може писати кожен обранець Житомирської міськради, депутатський запит має вищу силу. Його має підтримати на сесії голосуванням більшість депутатів. По суті, це не вимога одного депутата, а вимога усієї Ради. 

Аби громада міста Житомир зробила свідомий вибір, Громадський Рух ЧЕСНО проаналізував не лише відвідуваність депутатів, а й те, як вони користуються інструментом депутатських запитів для вирішення проблем міста і громадян.

Житомирські депутати за 4,5 роки свого депутатства майже не користалися таким інструментом як депутатський запит. За всі роки роботи станом на 1 березня, коли громадський рух ЧЕСНО розпочав всеукраїнський моніторинг депутати написали лише 5 запитів

Для порівняння депутати Львова за цей же час написали понад півтори тисячі запитів, а у Київраді менше, ніж за рік, депутати підтримали майже 900 запитів.