На Житомирщині чоловіка “розвели” через телефонне СМС

До Володарськ-Волинського райвідділу міліції звернувся 38-річний житель району із повідомленням про ошуканство. Чоловік розповів, що сплатив понад 18 тисяч гривень на банківський рахунок як податок за виграну вартісну іномарку.

За словами заявника, уночі на його стільниковий телефон надійшло СМС-повідомлення про те, що номер його мобільного опинився у списках небагатьох переможців, яким пощастило стати власниками вартісних автівок відомих іноземних марок. Акцію, мовляв, проводило офіційне представництво компанії-бренду, розташоване у м. Києві.

Ознайомившись з таким сюрпризом, чоловік терміново зателефонував за вказаним у СМС-ці номером і абонент, який назвався офіційним представником столичного автосалону, підтвердив його виграш, люб’язно розповів, яким чином він може забрати автівку. Єдиною умовою для офіційного її отримання була сплата певного відсотку від вартості виграшу в якості податку і надання до київського автосалону відповідної квитанції.

Тож «переможець» зважився на ризик і перерахував майже 18 тисяч гривень на продиктований йому рахунок. Однак після успішно проведеної операції так зване «офіційне представництво» столичного автосалону більше не відповідало на наполегливі дзвінки чоловіка.

Правоохоронці кваліфікували описану вище подію як шахрайство і відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст.190 Кримінального кодексу України, у рамках якого встановлюють усі обставини і осіб, причетних до ошуканства.

Водночас міліція застерігає інших громадян від необачних кроків і наполягає на обдумуванні кожної дії, пов’язаної з будь-якими фінансовими операціями, особливо якщо за їх проведення незнайомці обіцяють неймовірні переваги:

1. Пам’ятайте, що про проведення будь-яких акцій потенційного учасника сповіщають заздалегідь, інші ж таємні розіграші можуть мати лише кримінальний характер.

2. Справжнє сповіщення про виграш не надходить уночі у вигляді СМС-повідомлень, незалежно, від імені якої брендової компанії чи загальновідомого банку вони розсилаються.

3. Якщо на інтернет-сайті нібито офіційного представництва компанії (по запропонованій вам у СМС-ці веб-адресі) ви бачите вказані на ньому цифри вашого мобільника, не вірте! Це так звана «фейкова» інтернет-сторінка, яка не має жодного відношення до справжньої компанії.

4. У жодному разі не погоджуйтесь на пропозицію «офіційного представника» надіслати в електронному варіанті (відскановані) копії ваших особистих документів (паспорту, ідентифікаційного коду) нібито для оформлення виграшу на ваше ім’я. Отримавши необхідні дані, ошуканці використають їх у своїх цілях.

5. Врешті, перш ніж повірити у чиюсь неймовірну щедрість, згадайте, що безкоштовний сир буває лише у мишоловці!

Прес-служба УМВС України в Житомирській області