У Житомирі проведуть тренінг з роздержавлення комунальних ЗМІ

6-7 серпня в Житомирі відбудеться міжнародний семінар-тренінг з підготовки до реформування комунальних друкованих засобів масової інформації в Україні «Розвиток незалежних місцевих друкованих видань в Україні: як створити професійну газету в сучасних умовах». 

Захід організовано за підтримки спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні»

В Україні налічується більше 550 газет, які засновані та підконтрольні місцевим органам державної влади, обласним та місцевим органам місцевого самоврядування. Редакції таких газет часто є економічно та політично залежними від місцевої влади, та мають перешкоди для задоволення потреб місцевих громад і розвитку професійної журналістики. Реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ наблизить Україну до міжнародних стандартів у сфері свободи вираження поглядів та вільного ринку преси.

На сучасній медіа-карті комунальних ЗМІ України Житомирська область займає особливе місце. Аналіз показує, що місцева комунальна преса отримує найменшу дотацію з бюджетів – менше 3% від сукупного валового доходу редакцій. Крім того, минулого року 23 з 26 комунальних газет завершили без збитків. Сукупний прибуток більш, ніж удвічі перевищив суму бюджетних дотацій.

Роздержавлення державних і комунальних друкованих засобів масової інформації є зобов’язанням України перед Радою Європи з 2005 року (згідно до Резолюції 1466 (2005) Парламентської Асамблеї Ради Європи “Про виконання обов’язків та зобов’язань Україною” від 5 жовтня 2005 року). Згідно до Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, Україна добровільно взяла на себе зобов’язання поступово наблизити своє законодавство до законодавства ЄС.

У вересні, Верховна Рада розглядатиме проект Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» реєстр. № 1123. Експерти Ради Європи рекомендують ухвалити і оприлюднити цей Закон до осінніх виборів 2015 року (детальніше – експертиза Ради Європи).

Тренінг відбудеться у Житомирі в готелі «Рейкарц». Журналісти обговорять реформу державних і комунальних друкованих ЗМІ, оптимальні бізнес-моделі для регіональних ЗМІ, впровадження інновацій та співпрацю з міжнародними партнерами з Олександром Бухтатим, головним консультантом Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента України, Секретарем Національної спілки журналістів України; Юргісом Вілчінскасом, Керівником відділу преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні; Валерієм Горобцем, секретарем НСЖУ, редактором районної газети «Трудова слава», Херсонщина; Костянтином Григоренком, секретарем НСЖУ, головним редактором комунальної газети «Обрії Ізюмщини» (Харківська область), Тетяною Котюжинською, президентом Асоціації медіа-юристів України, секретарем Національної спілки журналістів України.


Для акредитації та отримання докладнішої інформації, просимо звертатися до Орисі Федорчук, асистента спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні» за тел. 0674954051, Orysya.FEDORCHUK@coe.int.