В обласній раді обговорили зміни до Конституції України в частині децентралізації

Присвячений цьому інформаційний захід відбувся 6 серпня за домовленістю з програмою «Рада» американського агентства з питань міжнародного розвитку. Учасниками обговорення були керівники виконавчих органів влади, органів місцевого самоврядування з усіх районів області, представники наукового середовища, громадськість.

Програма співпрацює з українським парламентом та Адміністрацією Президента України на сприяння розробці і впровадженню реформ у нашій державі. 

Старший консультант програми «Рада» Володимир Крижанівський зазначив: «Американці, як і Європа, виділяють багато коштів на те, щоб Україна провела реформу, при цьому абсолютно не нав’язуючи своє бачення реформ, щоб ці реформи були українськими. Головне, що ми маємо знати, це те, що ці реформи невідворотні».

obgov2

Головний спеціаліст Мінрегіонбуду Лідія Євтушенко презентувала присутнім законопроект Президента України «Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади», ознайомила з історичними передумовами процесів, що відбуваються в нашій державі сьогодні.

obgov4

«Такі заходи потрібно проводити для того, щоб максимально донести до людей ідеї децентралізації, ідеї територіальних реформ, ідеї внесенні змін до Конституції, – каже заступник голови обласної ради Руслан Годований. – Кожна людина у цьому має побачити власну вигоду. Це і дитячі садочки, які забезпечені підручниками, роздатковими матеріалами, класним харчуванням. Це і школи, сучасні, комп’ютеризовані. Це і дороги європейського зразка. 

Ми чули про приклади країн, які пішли за зразком європейської децентралізації, які об’єднали громади, об’єднали зусилля, отримали кошти на місцях та якісний розвиток, як-от Швеція, Албанія. Країни, які не змогли цього зробити, сьогодні, на жаль, знаходяться в такому стані, як наші села і селища. Тому головне завдання – йти до людей і пояснювати ідеї цієї реформи», – наголошує Руслан Годований.

Нагадаємо, що 31 липня Конституційний суд України визнав зміни до Основного Закону у частині децентралізації влади конституційними.

Прес-служба обласної ради