Житомирський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

1 липня 2015 року розпочав свою роботу Житомирський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. 

Діяльність місцевого центру поширюється на територію Брусилівського, Коростишівського, Радомишльського, Черняхівського, Житомирського районів та Житомира. 

Принципова відмінність між первинною та вторинною правовою допомогою полягає в тому, що первинна допомога — це надання консультацій та роз’яснень громадянам, а вторинна допомога передбачає послуги професійного адвоката за рахунок держави для звернення до суду: складення позовів, апеляційних та касаційних скарг, представництва інтересів осіб перед іншими особами. 

Місцевий центр надає допомогу по цивільним та адміністративним справам. Для звернення до центру у будь-яких випадках необхідно подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу та ідентифікаційний номер. 

Одночасно подаються інші документи, які підтверджують належність особи до однієї з соціально незахищених категорій населення. 

Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають: 

1) Особи, середньомісячний сукупний дохід сім’ї яких нижчий суми прожиткового мінімуму (такий розмір залежить від кількості осіб в сім’ї та віку дітей). До заяви додаються довідка про отримання (неотримання) соціальної допомоги. У разі відсутності такої довідки подається довідка про склад сім’ї, довідка про доходи кожного члена сім’ї за останні 6 місяців. У разі звернення безробітних подається довідка про перебування на обліку в центрі зайнятості та отримані виплати (для безробітних), а для підприємців чи самозайнятих осіб – довідка про майновий стан та доходи. Ця категорія осіб має право на всі види правових послуг. Діти віком до 6 років – 1032 грн; діти віком від 6 до 18 років – 1286 грн; працездатні особи – 1218 грн; особи, які втратили працездатність – 949 грн. 

2) Інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (1898 грн.) – на всі види правових послуг. До заяви додаються пенсійне посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, або довідка МСЕК про встановлення інвалідності; довідка про розмір пенсії або довідка про розмір соціальної допомоги, що призначається замість пенсії 

3) Законні представники дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, безпритульних дітей, дітей, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї – на всі види правових послуг. До заяви додаються документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника; рішення про надання статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування; заява або повідомлення про вчинення насильства в сім’ї або реальну загрозу його вчинення 

4) Особи, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» – на всі види правових послуг до моменту прийняття рішення про надання статусу біженця та у разі, якщо особа оскаржує рішення щодо статусу біженця. До заяви додаються довідка про звернення за захистом в Україні; рішення про задоволення/відхилення/залишення без розгляду скарги на рішення органу міграційної служби про відмову в прийнятті заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, або про відмову в оформленні документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту (у разі наявності) 

5) Ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» – на правові послуги стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом. До заяви додається посвідчення встановленого зразка. Вторинна допомога також надається учасникам АТО з приводу отримання статусу учасника бойових дій. 

6) Особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною – на правові послуги стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом. Особами, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, вважаються Герої Соціалістичної Праці, Герої України та повні кавалери ордена Трудової Слави. Також особи, нагороджені орденом Героїв Небесної Сотні, Герої Радянського Союзу, повні кавалери ордена Слави, особи, нагороджені чотирма і більше медалями «За відвагу» , а також Герої Соціалістичної Праці, удостоєні цього звання за працю в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років. Особи, відзначені почесним званням України «Мати-героїня», та матері, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку за умови подання відповідних документів. До заяви додаються посвідчення встановленого зразка; посвідчення встановленого зразка Героя Соціалістичної Праці, Героя України; орденська книжка повного кавалера ордена Трудової Слави або інші документи, що підтверджують присвоєння відповідного звання

7) Особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань – на правові послуги стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом. До заяви додається посвідчення жертви нацистських переслідувань встановленого зразка 

8) Особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною – на представництво інтересів перед іншими особами та складення процесуальних документів протягом розгляду справи в суді. . До заяви додається ухвала суду про відкриття провадження у справі про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною. 

9) Опікуни або піклувальники осіб, щодо яких суд розглядає справу про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи – на представництво інтересів перед іншими особами та складення процесуальних документів протягом розгляду справи в суді. До заяви додається ухвала суду про відкриття провадження у справі про визнання фізичної особи недієздатною. 

10) Особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку, або їх законних представників – на представництво інтересів перед іншими особами та складення процесуальних документів протягом розгляду справи в суді. До заяви додаються документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника (у разі наявності); копія ухвали суду про відкриття провадження у справі про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку – протягом розгляду справи в суді. 

11) Особи, реабілітовані відповідно до законодавства – на представництво інтересів перед іншими особами та складення процесуальних документів стосовно питань,пов’язаних з реабілітацією. До заяви додається посвідчення про право на пільги реабілітованих. 


Графік роботи центру Пн-Чт 9:00 – 18:00, Пт 9.00 – 16.45. Обідня перерва 13.00 – 13.45. 

Телефон: 097 414 73 93. 

З Центрального Автовокзалу до центру можна доїхати тролейбусом № 1, 2, 3, 4а, 8.