Гурт «Спів існування»: «Мало драйву, але багато теплоти»

Проект «Музичний Житомир».

Гурт «Спів існування». 

Кількість учасників: 3.

Тетяна Шиян, студентка, майбутня професія – вчитель музики, хобі: вишивання бісером. Вокалістка (http://vk.com/shian90).

Єгор Горлов, студент, працює юристом, член громадської організації «Єдиний Житомир», хобі: музика. Вокаліст, грає на гітарі, пише тексти пісень (http://vk.com/egor_gorlov).

Сергій Амоленкан, студент, майбутня професія – вчитель музики, хобі: походи. Грає на гітарі, губній гармошці, сопілці (http://vk.com/id147422686).

Рік заснування: 2015.

Стиль: фолк-музика.

Концерти: творчі вечори в кав’ярні «Druzi&Kava», в «Cabany Funny» (біля ТЦ «Global UA»), виступи на гриль-фестивалі у ТЦ «МЕТРО», на відкритті виставок художників та благодійних концертах (у тому числі благодійно-мистецького проекту «АрТерапія» та ЖДУ ім. І. Франка).


– Як ви створили групу?

Тетяна: До «Спів існування» в нас було університетське тріо «Кардамон», і на той час показати себе нам допоміг Володимир Шинкарук. Він запросив нас на концерт «Студентська ліра». З того часу ми почали розвиватися активніше, а вже потім познайомилися з Єгором.

Єгор: Я організовував у місті один захід, мій знайомив сказав, що Тетяна дуже гарно співає, тому я запросив її в якості вокалістки. Під час зустрічі з нею дізнався про гурт, їх пісні мені дуже сподобались. Після цього я загорівся бажанням працювати з ними. До цього писав пісні і співав їх сам, але це було для друзів і для себе.

– Як обирали назву для гурту?

Єгор: Початкова назва гурту – «Бути тобою». Ми дуже довго думали над нею. Але потім вирішили, що вона є дуже жіночою та змінили її у більш творчому напрямку на «Спів існування».

Сергій: Вона виникла випадково. Провидінням Божим Тетяна зайшла в літературну лавку та побачила книгу з назвою «Спів існування». Її увагу привернув формат назви як два окремих слова. В ній є певна неоднозначність та щось особливе, тому ми вирішили її використати.

– Де відбувся ваш перший концерт?

Єгор: У кав’ярні «Druzi&Кава». Зібралася приголомшлива кількість людей. Ми були дуже здивовані цим. Прийшли як наші друзі та знайомі, так і люди, яких ми зовсім незнали. Деяким навіть не вистачало місця, тому ми зносили всі столи та стільці, що тільки були, щоб всі могли сісти. Створилася доволі приємна атмосфера, концерт був дуже класним. Нам сподобалося, і ми захотіли працювати далі, розвиватися і нести творчість, як то кажуть, в люди.

– Що відчуваєте під час виступу?

Тетяна: Ми, мабуть, як і всі, хвилюємося. Але люди, які приходять нас слухати, полегшують цей страх. Потім забуваєш про своє хвилювання, бо слухачі починають співати разом з тобою. Це неймовірна підтримка.

Сергій: Спочатку я відчуваю якийсь мандраж, і це сковує на певний час. Але потім ти абстрагуєшся від певних поглядів у твій бік. Це два різних почуття: коли граєш для себе і на публіку. Приходить стан творчого спокою, він надихає виконувати щось краще.

– Яка атмосфера на ваших концертах?

Єгор: Нам хочеться створювати дружню атмосферу, тому ми поки що не виступаємо на сценах, де вміщується 10 000, 1 000 або 500 людей. Виступаємо перед аудиторією в 30 – 70 чоловік, робити якісь грандіозні концерти в даному випадку вважаємо недоречним, адже намагаємося створювати теплу атмосферу, щоб співали всі.

Сергій: Ми як слухачі знаємо: коли знаходишся на концерті, і лунає пісня, яка тобі подобається, ти мимоволі обов’язково починаєш підспівувати. Ми закликаємо своїх прихильників робити це разом з нами.

– Які пісні виконуєте?

Тетяна: В основному ми граємо ліричні кавер-версії (авторська музична композиція у виконанні іншого музиканта чи колективу, – Ю. С.) на відомі пісні, наприклад, гурту «Один в каное».

Єгор: Якщо антитютюнові кампанії пропагують заборону паління, то ми – відвертість людських почуттів, взаємовідносин між людьми, найтеплішх, що можуть бути. Того, що, як то кажуть, не купиш за гроші, тобто це кохання, смути однієї людини за іншою, почуття, коли рідна людина поруч.

Сергій: Ми співаємо в такому «теплому» стилі. В нас мало драйву, але багато теплоти.

– Чи можна в Житомирі заробити на музиці?

Єгор: Коли пишеш пісні, то не думаєш, який прибуток вона тобі принесе. Ти пишеш її тому, що тобі так хочеться. Але якщо її реалізувати і отримувати за це кошти, то, грубо кажучи, чому б і ні?

Тетяна: В будь-якому випадку ми не ставимо це за мету, тому що всі наші концерти безкоштовні. В загальному звичайно, що можна. Але не потрібно ставитися до музики як до підприємницької діяльності.

– Які плани будуєте на майбутнє?

Сергій: Можливо, це голосно сказано, але фундамент такої мінімальної популярності ми збудували. Далі плануємо творити щось власне, максимально поєднувати свої творчі зусилля для роботи над чимось новим.

Єгор: Виконувати тільки власні пісні, записувати їх у студії і довершувати пропаганду людських почуттів.

Тетяна: В планах покласти вірші відомих українських поетів, таких як Ліна Костенко, на музику.

– Що побажаєте читачам «Репортера Житомира»?

Сергій: Смаку, слухати гарну музику, нас в тому числі. Частіше приходити на наші концерти.

Єгор: Хочу побажати побільше натхнення, творчих поривів в своєму житті. Тому що побутові речі трохи притупляють, і сіра речовина в мозку стає такою якби холодною. Музика, драйв і людські почуття змінюють це.

Тетяна: За вікном осінь, і на вулиці стало помітно прохолодніше. Приходьте до нас, ми поділимося з вами своїм теплом.


Покликання на групу на сайті Вконтакті, де ви зможете послухати пісні гурту «Спів існування», подивитися відео та завжди бути в курсі всіх новин, що стосуються гурту:http://vk.com/isnuvannya

Юлія Скублєвська


З питаннями та пропозиціями звертатися до автора проекту за адресою:
http://vk.com/foxy1815