На Житомирщині через африканську чуму скорочують популяцію диких кабанів

Напружена ситуація з розповсюдженням африканської чуми свиней на території України змушує користувачів мисливських угідь вживати радикальних заходів, аби не допустити її поширення на нові території.

Про це йшла мова на нараді з користувачами мисливських угідь, проведеній в Житомирському обласному управлінні лісового та мисливського господарства. повідомляють в прес-службі відомства.

«З початку року на території України зафіксовано 19 випадків африканської чуми диких та свійських свиней, – повідомив начальник відділу мисливського господарства та полювання Держлісагентства України Іван Шеремет. – Це захворювання реєструвалось в 5 областях: Чернігівській, Київській, Сумській Рівненській та Житомирській областях. Тому підставі протоколу засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України, на виконання вимоги Держлісагентства України Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства зобов’язало користувачів мисливських угідь області провести депопуляцію дикого кабана.»

Завідуючий сектором мисливського господарства Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Логвінчук звернув увагу користувачів мисливських угідь на те, що проведення облав на дикого кабана призведе до його масової, хаотичної міграції, що в свою чергу, у разі захворювання на африканську чуму свиней, спричинить до поширення цього небезпечного захворювання на інші території області та за її межі. Тому саме проведення облав слід мінімізувати.

Аби унеможливити переміщення дикого кабана на інші території управління лісового та мисливського господарства зобов’язало користувачів мисливських угідь області залучати до проведення заходів з депопуляції виключно осіб, уповноважених на охорону мисливських угідь: єгерську службу, лісову охорону, мисливствознавців та представників ветеринарної медицини. Натомість відстріл дикого кабана проводити лише в місцях його підгодівлі з використанням спостережних веж та «з підходу» на кормових полях.

«Здійснення заходів з депопуляції дикого кабана ніяким чином не має стати на руку тим, хто планує «під шумок» пополювати й на інші види тварин, – наголосив перший заступник начальника управління лісового та мисливського господарства Роман Ільїн, – рейдова робота з виявлення порушників полювання має бути значно посилена».

Нагадаємо, в Україні вперше вірус АЧС було зареєстровано у Запорізькій області у липні 2012 року.

Як писав Репортер, на початку травня цього року випадок захворювання на африканську чуму свиней (АЧС) виявлено у дикого кабана в заказнику “Залісся” (Київська обл.). Його пов’язали з міграцією диких кабанів з прикордонних областей Білорусі і Росії.