Ринок нерухомості на Житомирщині виріс на 6,8%

Вперше за останні два роки український ринок нерухомості показав зростання.

Про це повідомив віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников, пише “Телеграф”.

Згідно зі статистикою Мін’юсту за січень-червень 2015 року, кількість угод збільшилася практично в усіх регіонах країни, крім зони АТО: мова про всі операції по переходу прав власності – від покупки-продажу квартир і будинків та їх обміну до оформлення дарчих і спадщини.

“Найбільший приріст показала Київська область, де кількість угод збільшилася аж на 21,3%, причому договорів купівлі-продажу було оформлено на 29,3% більше, ніж у першому півріччі 2014-го. Настільки висока активність ринку пов’язана з відносно невисокою вартістю житлової нерухомості: однокімнатну квартиру до 20-км від столиці можна знайти за $ 15-20 тисяч “, – пояснив Гусельников.

Хорошу динаміку по операціях показали всі п’ять областей центрального регіону: у Вінницькій області був зафіксований приріст у 15,3%, у Черкаській – на 11,1%, у Житомирській – на 6,8%, у Кіровоградській – на 2,5%. Приріст пояснюють переїздами жителів східної України подалі від війни і руйнувань – ближче до центру країни.

Найгірше ситуація, природно, в Луганській і Донецькій, де Мін’юст зафіксував скорочення числа угод по переходу прав власності на нерухомість на 78,3% і 64,9%, відповідно.

Незважаючи на загальну стабілізацію ринку нерухомості, в структурі операцій досі зберігається висока частка договорів міни та успадкування. 

“Ми бачимо як і раніше – ринок нерухомості йде в тінь. Подібним механізмом, оформлення угоди (через договір міни), громадяни уникають від ризиків, пов’язаних з банківськими переказами, плюс платять менше податків. Ринок оцінок, на жаль, занадто перенасичений “професіоналами”, готовими за 250-300 грн. дати оцінку рази в чотири нижчу ринкової. А значить, знизити сплачуваний з угоди податок”, – пояснив Андрій Гусельников.

Глава наглядової ради Ріелторської палати України Віктор Несін вважає, що поки немає місця для оптимізму. 

“Ринок нерухомості продовжує стагнувати. Треба розуміти, що його неможливо вбити. Завжди залишається “природний” попит: діти дорослішають, батьки бажають підшукати їм квартиру, тому завжди будуть продаватися трикімнатні і замість них купуватися дві квартири меншої площі. Але якщо в нормальній ситуації таких угод близько 10%, то зараз їх майже 50% “, – сказав він.

За спостереженнями експерта, зараз продаються тільки “термінові квартири”, коли продавцю потрібні швидкі гроші.

“Покупець пішов досить сміливий, якщо не сказати нахабний. Вимагає відразу 20-30% знижки. І знаходить! Завжди є на ринку продавець, якому потрібні гроші на лікування, наприклад.”

При цьому ті, хто може почекати, не поспішають знижувати ціни, навіть у преміальному сегменті. За квартиру в центрі Києва з хорошим ремонтом, виставлену за 1,5 млн. дол. покупець нещодавно готовий був віддати 1,3 млн. дол., але господар відмовився.

“Треба розуміти, що такі квартири за копійки ніколи не будуть продаватися. Господар вирішив поки не знайдеться розуміючий покупець, сам поживу в квартирі”, – зазначив Віктор Несін. 

Головною причиною низького попиту в цілому по країні він вважає навіть не війну на Донбасі.

“Є країни з тліючими або активними військовими конфліктами, але високою активністю ринку нерухомості, той же Ізраїль або Туреччина. Наші проблеми – в політико-економічній кризі, поки вона не буде подолана, поки хоча б не буде запропоновано доступний працюючий іпотечний продукт – ринок і буде у стані  “біля дна”, на рівні пару сотень угод на місяць”, – підсумував Несін.