​Сухомлин закликав житомирян економити воду в зв’язку з обмілінням Тетерева

Спекотна погода, яка тримається в Україні тривалий час призвела до обміління річок, ставків та криниць.

Якщо в найближчий час не підуть рясні дощі, ситуація з водопостачанням Житомира погіршиться і воду будуть вимущені подавати по графіку.

Про це журналістам на Денишівській греблі повідомив перший заступник житомирського міського голови Сергій Сухомлин.

“Цього року склалась ситуація, коли за літо ми втратили більше 5 мільйонів кубів. Тільки за останній тиждень на цьому водосховищі ми втратили більше 500 тисяч кубів. Ситуація непроста. Ми відпрацьовували різні варіанти рішень – вище по річці відпрацьовувався варіант скиду зі ставків. Але ситуація складна і по ставкам – рівень води там також значно впав. Ми поки не маємо можливості здійснити додатковий скид води зі ставків, для того, щоб поповнити це водосховище. Через тиждень прогноз погоди показує декілька дощових днів – сподіваємось, що ситуація покращиться, але якщо протягом двух тижнів  ситуація не покращиться, ми будемо змушені приймати екстренні  заходи – регулювати, зменшувати подачу на місто об’ємів води”, – сказав Сухомлин.

Журналісти на власні очі побачили, що рівень води в Денишівській дамбі, яка регулює рівень в основній ємкості питної води Житомира – водосховищі Відсічне – впав на 2,8 метри. Денишівське сховище обміліло з 13 до 8 мільйонів кубів води.

Подібна ситуація була в 2012-м році. Тоді в цей же час на таку ж позначку впав рівень води. Але тоді з 1-го вересня почався сезон дощів і ситуація вирівнялася. Зараз же, протягом наступних 2-х тижнів активно дощі не очікуються.

Ситуацію погіршує незадовільна якість води в басейні Гідропарку, через що гине риба.

Працівники Денишівської греблі кажуть: рівень критичності наповнення водосховищ водою визначається не восени, а весною. Якщо й ця зима буде безсніжною – буде непереливки.