Сепаратист з Житомирщини отримав два роки тюрми за антиукраїнські заклики

Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Житомирської області винесла ухвалу у кримінальному провадженні стосовно мешканця Коростишева за публічні заклики до насильницького повалення конституційного ладу та силового захоплення державної влади в Україні. 

Досудове розслідування провадили слідчі Управління СБ України в Житомирській області.

“38-річний сепаратист неодноразово розміщував на загальнодоступних інтернет-сервісах текстові повідомлення і відеоролики, у яких закликав громадян до збройного повстання з метою повалення і захоплення діючої влади. Загалом він записав і розмістив сім звернень тривалістю від 15 до 136 хвилин українською та російською мовами”, – йдеться в повідомленні СБУ.

Судово-лінгвістична експертиза підтвердила, що ці повідомлення містять прямі публічні заклики до боротьби проти уряду держави, представників влади та силових структур України, обґрунтовують ці дії та містять конкретні способи їх реалізації.

“У липні минулого року співробітники СБУ затримали зловмисника за місцем проживання. Під час обшуку правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, за допомогою якої він виготовляв і розміщував на Інтернет-сервісах протиправний контент, а також двоствольний обріз 16 калібру і три десятки набоїв”, – зазначають СБУшники.

Правопорушника визнано винним за ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) та ч. 1 ст. 263 (незаконне зберігання вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України. Зловмисника засуджено до двох років позбавлення волі.

“Аккаунт сепаратиста в Інтернеті заблоковано, протиправні звернення – видалено”, – підсумовють в СБУ.