Хімічний запал для пістонів

Досвід демонструє, як за допомогою сірчаної кислоти можна запалити пістони.

Суть:

Пістони для дитячих пістолетів містять червоний фосфор і бертолетову сіль. Така суміш легко запалюється від контакту з сірчаною кислотою, з вибухом. Хто не хоче мучитись придбайте їх на http://panama.ua/categorys/165747/

Набираємо в піпетку сірчану кислоту.

Капаємо краплю сірчаної кислоти на пістон. Пістон вибухає.

Що використовується:

пістони для дитячого револьвера

концентрована сірчана кислота

піпетка

Саме слово «пістони» викликають приємну ностальгію за дитинством. Натискаєш на курок – бабах, дим … Як справжній! Небагато замислювалися про хімічні реакції, ступені окислення і як змінюється валентність. Про це розповідали потім у школі, але звідти в пам’яті залишилася лише хімічна формула води і спирту.

Достеменно дізнатися точний склад суміші в пістона не представляється можливим. Але відомо, що всі подібні «іграшки» виготовляються на основі бертолетової солі (KClO3 – хлорад калію) і червоного фосфору (Р).

Хімічний запал для пістонів хлорад калію і червоний фосфор

Хімічний запал для пістонів

Цей склад так само називається сумішшю Армстронга. Вибухає в сухому вигляді при ударі (якраз пістони в пістолеті), терті (сірники), нагрівальні та інших зовнішні джерела енергії. Причому досить невеликих зусиль для вибуху. Тому не слід зберігати ці речовини в змішаному стані. Для виготовлення пістонів, наприклад, використовують желатин як допоміжна речовина, щоб уникнути випадкової реакції.

Червоний фосфор – органічний неметалл (Рn), сильний відновник, в реакцію з кислотою не вступає.

Хлорат калію – сіль, і, як і всі водневовмісткі сполуки галогенів, виявляє окисні властивості. При реакції з сірчаною кислотою (H2SO4):

KClO3 + H2SO4 à ClO2 + HClO4 + KHSO4 + H2O

виділяється газоподібний оксид хлору (IV) – ClO2, який є сильним окислювачем. Завдяки тому, що реакція екзотермічна (тобто реакція, що супроводжується виділенням теплоти), суміш фосфору і солі отримує необхідну енергію для взаємодії:

P + KClO3 à KCl + P2O5

при якій виділяється ще більше тепла, і відбувається спалах і вибух.

Реакція хлората калію і червоного фосфору лежить в основі простих сучасних сірників. Відмінність в тому, що енергія, необхідна для реакції, не теплова, а механічна і виходить в результаті тертя головки сірника (містить бертолетову сіль) об бічну стінку коробка (містить червоний фосфор).

А можна як у дитинстві. Паперові пістони, камінь або молоток і понеслася …!