​Медики та вчителі нарешті отримають зарплату за листопад. Але не з державного бюджету, а за рахунок останніх коштів міста

“Місто відтепер фінансує галузі, які в попередні роки фінансувала держава”

Про це на позачерговій сесії Житомирської міської ради повідомив директор департаменту бюджету та фінансів Сергій Гаращук. 

І це при тому, що видатки на місто навішують, а ось податки, які збирає Житомир зі своїх підприємців і надалі відправляють на Київ у тому ж обсязі.

Яким чином за таких умов має виживати Житомир – не уточнюється. 

Сергій Гаращук: «Ми пам’ятаємо, що в попередніх роках з державного бюджету фінансували 7 галузей. Це повністю освіта дошкільна і шкільна, повністю охорона здоров’я, культура, соціальний захист, фізична культура, спорт, молодь і частково навіть органи управління. До децентралізації це були фінансування з державного бюджету. А сьогодні держава опікується тільки школами та охороною здоров’я Житомира»

Зарплату освітянам та медикам має платити держава. Людям винні близько 18,5 мільйонів гривень за листопад. Близько 13,5 мільйонів працівникам охорони здоров’я і понад 5 млн освітянам. Житомирська міська рада виділила з власного бюджету 2 мільйони 600 тисяч гривень. Держава не поверне ці гроші до міської казни.

«Якщо ми віддаємо свої 2 мільйони, ми з ними прощаємося назавжди. Ми виконали за державу. Це не нормально. Ми могли б за 2 мільйона освітлити вулиці, закидати ями. Кожного року вони нас спонукають до того, щоб ми виділяли на державні повноваження власний ресурс. Ми кажемо – ні шановні, є делеговані державою повноваження і ви повинні їх виконувати, а є наші власні повноваження»

Депутати виділили 2 мільйона 600 тисяч гривень на зарплату медикам та перерозподілили майже 22 мільйони гривень субвенцій.

«Ми вже маємо інформацію, що держава нам додасть певний обсяг коштів, який саме не можемо зараз знати. Це буде відомо вже в 4 години сьогодні. Маючи таку гарантію ми перерозподіляємо наявні субвенції, тобто оголяємо один місяць повністю. Ми жодної копійки не залишили ні на енергоносії, а повністю спрямували на заробітну плату. Цього мало, ми з свого бюджету за рахунок власних доходів додали понад 2 мільйони 600 гривень і це дозволяє сьогодні виплатити заробітну плату за листопад»

Окрім питання зарплат, Житомирська міська рада прийняла проект щодо розгляду Верховною Радою питання про відповідальність уряду Яценюка за провальну соціально-економічну політику, захист інтересів олігархів, небажання боротися з корупцією та наміри розпродати державне майно в умовах війни.