​У Житомирі в день народження В’ячеслава Чорновола житомиряни поклали квіти до барельєфу українського політика

На вулиці Чорновола,1 в день 78-ї річниці від дня народження українського політика зібралися представники обласної та міської влади. Вони поклали квіти до барельєфу на стіні бібліотеки Житомирського державного університету.

В’ячеслав Чорновіл – український дисидент і політик, діяч національно-визвольного руху. За свої переконання був засуджений компартійною системою і відсидів 15 років в радянських тюрмах. Чорновіл – один із організаторів Народного руху України, герой України.

Організатор дійства депутат обласної ради Олена Галагуза через соціальні мережі запрошувала житомирян прийти та вшанувати пам’ять відомого українського борця за незалежність України В’ячеслава Чорновола. Втім, відгукнулося небагато.

«Дивно насправді, що вшановують пам’ять Чорновола тільки тоді, коли якісь загальнодержавні свята. Всі забувають, коли він народився і помер. Хоча ці дати також дуже важливі. Тим паче В’ячеслав Чорновіл бував у Житомирі. Безумовно, якщо в нас є якісь пам’ятки, де можна вшанувати пам’ять, то можна приходити і робити це», – розповіла журналістам Олена Галагуза

Ярослав Лагута, заступник голови Житомирської обласної адміністрації: «Ми не могли оминути таку постать, як В’ячеслав Максимович. Для мене особисто ця постать багато означає. Наприкінці 80-х, ще коли я ще навчався в школі, саме з тих самвидавівських рухівських газет, які привозили з західної України, з палких речей В’ячеслава Максимовича починалося моє розуміння необхідності боротьби за незалежність, самостійність України, взагалі питання державотворення. Тому сьогодні ми тут, щоб віддати шану Чорноволу».

Вулиця В’ячеслава Чорновола в Житомирі – одна з небагатьох, названих на честь українських героїв. Назва вулиці та барельєф українському дисиденту та політику з’явилися на початку 2000-х років попри спротив тодішньої міської влади Житомира.

«Я дуже щаслива, що вступив в дію другий етап закону про декомунізацію, коли вже не потрібні ці демагогічні громадські слухання, де всі перебирають ковдру один на одного, коли має бути вольове політичне рішення або голови облдержадміністрації або міських голів якщо йдеться про міста обласного значення. Треба перейменовувати вулиці. Я дуже щаслива, що в Житомирі є вулиця Чорновола. Хай вона невеличка, але знаходиться в центрі», – зазначила Олена Галагуза.

Громадськість міста сподівається, що одіозні імена ворогів України, з-поміж яких Котовського, Якіра, Косіора, Гамарника та інших, нарешті щезнуть з лиця Житомира.



Наталія Дехтієвська