​Житомирським студентам розповіли, що дасть Україні НАТО

10 грудня в Житомирському національному університеті імені Івана Франка відбулася презентація інтерактивного проекту «НАТО КВЕСТ» та дискусія студентського та викладацького колективу ЖНУ з відомими експертами – автором проекту, президентом Українсько-словацького центру партнерства Михайлом Колібабчуком, дипломатом, екс-керівником Координаційного бюро Кабміну з європейської та євроатлантичної інтеграції, головою правління Європейського руху України Вадимом Трюханом, радником міністра освіти і науки України, директором Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД Сергієм Пархоменком.

«Зараз і в найближчій перспективі не бачу іншої альтернативи для України, окрім вступу в ЄС і НАТО. Наскільки швидко ми можемо інтегруватися до Північно-Атлантичного Альянсу? Це може бути питанням 10 і більше років, а може і питанням лише 3-5 років, все може змінити випадок, як часто буває в політиці. Але нам однозначно треба спочатку досягти стандартів НАТО в Збройних Силах, та змінити політичні правила гра і якість політики всередині самої країни!», – каже Вадим Трюхан.

«Важливим елементом успішної євроатлантичної інтеграції є обізнаність населення в питаннях що таке НАТО, як Альянс працює, що дає членство країні і людям. «НАТО КВЕСТ» – це цікавий і доступний спосіб дізнатися про НАТО більше. Для залучення ширшої аудиторії ми пропонуємо не лише інтернет-квест, але й конкурси для тих, хто цікавиться фотографією, дизайном, журналістикою. Переможців кожного з конкурсів за означеними напрямками чекає заохочення у вигляді поїздки в країни НАТО», – каже Михайло Колібабчук.

«Що дає членство в НАТО кожному з нас, зокрема – кожному житомирянину? Це – боєздатна армія, допомога в ліквідації стихійних лих, це притік інвестицій, захищених міжнародною системою колективної безпеки, це фінансові вливання в український оборонний комплекс. А головне – убезпечення від військових конфліктів, які можуть провокувати різного роду «путіни», – додає Сергій Пархоменко.