На Житомирщині за корупцію покарано 86 осіб

Протягом 2015 року на Житомирщині до кримінальної та адміністративної відповідальності за вчинення корупційних правопорушень притягнуто 86 осіб.

Про це повідомив прокурор Житомирської області Любомир Війтович.

Він зазначив, що за процесуального керівництва органами прокуратури, слідчими правоохоронних органів розслідувано та скеровано до суду 32 обвинувальні акти у кримінальних провадженнях про корупційні злочини стосовно 40 корупціонерів. Ще у 4-х провадженнях особам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, пов’язаних із корупцією.

«Серед скерованих до суду обвинувальних актів 13 – про одержання неправомірної вигоди посадовими особами. Зокрема, перед судом постали державний службовець 3 категорії, три посадові особи місцевого самоврядування, два депутати місцевих рад, шість правоохоронців (слідча органів внутрішніх справ, офіцери керівного складу пенітенціарної служби, працівники митниці та податкової інспекції) та посадовці контролюючих органів», – назвав прокурор області категорію порушників антикорупційного законодавства.

Любомир Війтович зауважив, що ефективне застосування антикорупційного законодавства сприяє оперативному розслідуванню резонансних кримінальних правопорушень. Зокрема, без зволікань розслідувано та скеровано слідчим відділом прокуратури області до суду обвинувальний акт стосовно керівників Малинської райдержадміністрації та райради, які за сприяння у виділенні на території району земельних ділянок шляхом вимагання одержали від суб’єкта підприємницької діяльності неправомірну вигоду на суму 40 тис грн.

Керівник відомства поінформував, що корупційними злочинами завдано збитків на 934 тис грн, з яких 243 тис грн відшкодовано. На решту суми, для забезпечення відшкодування коштів, прокурорами пред’явлено позови та накладено арешт на майно на загальну суму 1633 тис грн.

Правоохоронними органами забезпечено протидію корупції й адміністративно-правовими засобами. «Спеціально уповноваженими суб’єктами складено і направлено до суду 80 протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень, із них більшість – 55 органами прокуратури. Усього до відповідальності судом притягнуто 46 осіб, з яких 13 посадовців державної кримінально-виконавчої служби, 11 держслужбовців (шість районної та один обласної адміністрацій), 7 посадових осіб місцевого самоврядування, один працівник органів внутрішніх справ», – навів конкретні цифри Любомир Війтович.

Він також додав, що найвищою посадовою особою, яку притягнуто до адмінвідповідальності за корупційні правопорушення – колишній голова Коростишівської райради, який порушив вимоги фінансового контролю.

Підсумовуючи зроблене, Любомир Війтович зауважив, що органи прокуратури області та інші спеціально уповноважені суб’єкти у сфері запобігання корупції скеровуватимуть діяльність також і на викриття злочинів у галузях освіти, охорони здоров’я, бюджетній, фінансово-кредитній та агропромисловому комплексі.

Прес-служба прокуратури Житомирської області