Після перекриття дороги у Житомирі, перевізники пообіцяли солдатам безкоштовний проїзд

АТОвці та волонтери зайняли пішохідний перехід по вулиці Жуйко о 10 ранку 4 січня.

Активісти перекрили рух маршруткам, адже водії відмовляються безкоштовно возити учасників антитерористичної операції.

«Дістали вже ці перевізники, водії, які хамлять нашим хлопцям та вдовам, висаджують їх, не дають їм безкоштовно проїхати. Ну скільки можна терпіти? Ви самі бачите, хлопці приїхали з різних бригад. Я особисто спілкувалася з перевізниками, за останній рік разів 20 це точно. Вони всі обіцяли АТОвців та вдів не чіпати», – розповідає Ірина Коцюба, волонтер ГО «Час змін».

З-поміж учасників акції військовослужбовець Тетяна. Вона півроку служила в зоні АТО. Жінка розповідає, що багатьом учасникам бойових дій соромно випрошувати квиток на проїзд. Тому, коли їм кажуть заплатити, вони або виходять мовчки, або платять. Тетяна блокує дорогу, аби відновити справедливітсь.

«Їхала вчора у Київ. Брала білет на автостанції міста Житомира. Пред’явила посвідчення учасника АТО, мені сказала дівчина на касі дуже «ввічливо», що всі пільги відмінили з 1 січня. Вона мені продала білет по повній вартості. Повертаючись додому, купляю так само білет на автостанції в місті Києві. Там ніяких проблем немає, пільги ніхто в Києві не відміняв. Там я заплатила всього 11 гривень. Тільки в Житомирі у нас проблеми? Місто Житомир у нас не в складі України?», – Тетяна, військовослужбовець.

В державному бюджеті цьогоріч не передбачена компенсація за пільгове перевезення пасажирів у маршрутках. З 1 січня пільги може встановлювати Житомирська обласна державна адміністрація та міська рада. Тому, поки ще немає рішення, деякі перевізники Житомира вже почепили оголошення про скасування пільг з 1 січня 2016 року.

Після півгодинної акції утворився затор на дорозі. Про це дізналися обласні чиновники Ярослав Лагута та Роман Крисюк, які приїхали на вулицю Жуйко. Вони прохали активістів розблокувати дорогу на Бердичів. Повернути безкоштовний проїзд для всіх пільгових категорій буде неможливо, повідомив Роман Крисюк.

«Або це буде певна кількість місць в маршрутці, або певні дні. Це буде на рівні фінансових ресурсів того чи іншого населеного пункту. Це буде на рівні міськвиконкому. В тому вигляді, як вони були до сьогоднішнього до 31 грудня, на жаль не буде так. Немає фінансової спроможності ні в державі, ні в місцевих бюджетах, щоб забезпечити безкоштовне щоденне перевезення всіх пільгових пасажирів», – Роман Крисюк, начальник обласного управління промисловості, розвитку та туризму.

Розблокувавши дорогу, активісти обговорювали повернення пільг військовослужбовцям в обласній адміністрації. Перевізники пообіцяли безкоштовний проїзд для АТОвців, кажуть учасники акції. Вони запевняють, що стежитимуть за дотриманням обіцянок.

Наталія Дехтієвська