​Україна відкрила маршрут доставки вантажів з Китаю в обхід Росії

Україна відкрила маршрут, який повинен стати новим напрямком «Шовкового шляху» для доставки вантажів з Китаю і назад в обхід території Росії. Про це в п’ятницю, 15 січня, повідомляє ТАСС.

Перший експериментальний рейс за маршрутом Україна – Грузія – Азербайджан – Казахстан – Китай відправився 15 січня через Іллічівського морського порту (Одеська область).

Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус під час церемонії відкриття заявив, що «це вимушений крок для збільшення незалежності поставок наших товарів від Росії».

При цьому, за словами першого заступника прем’єр-міністра Казахстану Бакитжана Сагінтаева, опрацювання нового маршруту не пов’язана з пошуком транспортних шляхів в обхід Росії. Казахстан має свій термінал в китайському тихоокеанському порту Ляньюнган, тому республіка розробляє різні шляхи доставки вантажів з цього порту в Європу, щоб заробляти на транзиті, додав віце-прем’єр.

Як вважають на Україні, шлях з Китаю до Європи через український порт Іллічівськ може зайняти «максимум 9 днів» замість «30 днів через Росію».

Новий маршрут включає поромні переправи Чорного і Каспійського морів (Іллічівськ – Батумі і Алят – Актау-Порт) і повинен стати конкурентним у порівнянні з традиційним сухопутним маршрутом.

14 січня Україна, Азербайджан, Казахстан і Грузія підписали протокол про встановлення пільгових тарифів на вантажоперевезення по цьому транспортному маршрутом.

Ідея створення транспортного, енергетичного, торговельного коридору між країнами Центральної, Південної Азії та Європи була висловлена у вересні 2013 року головою КНР Сі Цзіньпіном під час візиту до Казахстану. Останнім часом Київ почав активно просувати ідею використання території країни для перевезення вантажів в рамках цього проекту, що отримав назву «Великий Шовковий шлях».

PVL-group пропонує максимально швидку доставку вантажів у різні куточки світу. Працює команда професіоналів. Усі деталі на www.pvl-group.com.ua