Замість квитка – пластикова картка з чіпом

У місті Red Deer, провінція Альберта, Канада, нещодавно змінилася система оплати в громадських автобусах. Якщо раніше це було по-старому: ти купуєш квитки або проїзний на місяць, то нині ввели пластикові картки, які мають чіп, і які не потрібно змінювати щомісяця.

На приклад, вам потрібно 12 квитків для дорослого. Платите 25 канадських доларів 50 центів і ці квитки – на вашій картці. Коли заходите в автобус, то скануєте свою картку на такому собі farebox. Екран на цій установці відразу показує, скільки поїздок у вас ще залишилося.

При бажанні, можна зареєструвати вашу проїзну картку. Для цього треба заповнити анкету – надати свої ім’я, номер телефону, адресу, й віддати її працівнику автобусної станції, який введе ваші дані в електронну базу.

На запитання, навіщо мені реєструвати свою картку, працівник станції відповів, що це допоможе повернути мені гроші, якщо я будь-яким чином втрачу її.

«Якщо на вашій картці будуть гроші на одну-дві поїздки, то Red Deer Transit, звісно, не повертатиме вам нічого. Проте якщо більше – ці гроші покладуть на нову картку й ви її отримаєте. Наші клієнти часто мають на таких картках по сто і більше доларів. Шкода, якби вони їх втратили», – сказав працівник станції.

До речі, якщо вам потрібно зробити пересадку під час вашої подорожі містом, на вимогу водій безкоштовно дасть вам трансфер – такий собі талон, який посвідчує, що протягом наступних сорока хвилин вам потрібно зробити пересадку. Трансфер потрібно відсканувати на farebox, коли заходите до вашого наступного автобусу.

Якщо ви зайшли в автобус, а пластикової картки у вас – катма, можете заплатити готівкою за проїзд. За дорослого – 2 долари 50 центів, за студента (при наявності відповідного посвідчення), дітей від 6 до 17 років, пенсіонерів від 65 років і старше – 2 долари 20 центів. Для дітей до шести років проїзд безкоштовний. Гроші кидаєте до farebox, який показує, скільки грошей до нього потрапило і чи цього досить для проїзду. Здачі водій не видає, тож якщо у вас немає монеток – вибачайте. Проїзний на місяць для дорослого коштує 67 доларів, для студентів, дітей і пенсіонерів, які не мають субсидії, – 59 доларів. Для пенсіонерів, які мають субсидію, – 33 долари 50 центів. Є проїзний на один день, коштує він для всіх вікових груп сім доларів.

Мабуть, наступний крок Red Deer Transit – зробити можливим класти гроші на проїзну картку в он-лайн режимі. І бігати до автобусної станції за поповненням картки не доведеться!

Марія ХІМИЧ.

Фото автора та взяті з офіційного сайту The City of Red Deer