“Житомиргазу” через зменшення споживання газу не вистачає грошей, тому хочуть збільшення тарифів ще втричі

Зменшення обсягів розподілу природного газу призвело до недоотримання «Житомиргазом» у 2015 році близько 72 млн. грн. тарифних надходжень. 

Про це заявляють у прес-службі підприємства.

За їх даними за 12 місяців 2015 року споживачі регіону використали 602,1 млн куб. м газу. що менше майже на 19%.

Для порівняння: обсяг споживання газу споживачами Житомирщини у 2012 році становив 860,7 млн куб. м газу, а у 2010 році – 898,2 млн куб. м.

“Для компанії саме тарифна виручка є основним джерелом фінансування робіт з модернізації, обслуговування газотранспортної системи області”, – твердять газовики.

До того ж, як повідомляє пре-служба.  падіння обсягів споживання природного газу не зменшує потребу в витратах на обслуговування газових мереж. 

“Нині майже 11% розподільних газопроводів Житомирської області, якими блакитне паливо доставляється в домівки споживачів, мають термін експлуатації від 25 до 40 років. Крім того, протяжність газопроводів, кількість споживачів, як і потреба в капіталовкладеннях, щороку тільки зростає”, – повідомив голова правління «Житомиргазу» Валентин Ющенко. 

За останні три роки до газу підключено ще 6 тис домоволодінь Житомирщини. За цей же час протяжність газопроводів, що обслуговує «Житомиргаз», збільшилась на 4,2%.

“Арифметика проста: обсяг споживання природного газу зменшується, протяжність газопроводів та кількість споживачів – ні. Такий дисбаланс призводить до дефіциту коштів, необхідних для модернізації та обслуговування газових мереж регіону”, – говорять у “Житомиргазі”.

Нинішнього фінансування газовикам недостатньо для виконання повного обсягу робіт із заміни технічно непридатних та малонадійних систем газопостачання. За розрахунками компанії, аби виправити ситуацію, обсяг фінансування потрібно збільшити втричі. 

Тоді ПАТ «Житомиргаз» через 5 років повністю замінить ті газопроводи та споруди, які вичерпали строк амортизації або вже не відповідають сучасним технічним вимогам.

“Окрім тарифу на розподіл газу, що складає 77 копійок з одного протранспортованого кубометра, «Житомиргаз» більше джерел доходів не має. Звичайно, ми не виступаємо проти ощадливого використання газу, але сьогоднішня ситуація ставить нас в жорсткі рамки економії. Ми змушені згортати програми з розвитку мереж, надаючи переваги роботам, що принаймні забезпечать стабільне газопостачання в зимовий період”, – зазначив перший заступник голови правління – головний інженер компанії Сергій Колесник.

Нагадаємо, що НКРЕКП у рамках виконання Меморандуму з ключовим кредитором країни – Міжнародним валютним фондом підвищила з 1 квітня 2015 року мінімальний тариф на газ для населення у 3,3 разу – до 3 600 грн за тисячу кубометрів палива при споживанні до 200 куб. м газу. У період міжсезоння – з 1 травня по 30 вересня – вартість природного газу становитиме 7 188 грн за тисячу кубометрів незалежно від обсягів споживання.

При цьому, Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною постанову НКРЕКП від 3 березня 2015 року про підвищення тарифів на газ для населення, але не скасував дане рішення НКРЕКП.

До того ж, ціна на газ для України наразі зменшена вдвічі. Росіяни пропонують 212 доларів за тис. куб. Європейці постачають по 200 дол.