Житомирщина заборгувала за газ 112,5 млн. грн.

За підсумками 2015 року заборгованість побутових споживачів Житомирщини за газ сягнув 112,5 млн. грн. У попередньому році борг склав майже 62 млн. грн., повідомляють в “Житомиргазі”..

На сьогодні борги за газ мають близько 180 тис. домоволодінь області. Найскладніша ситуація з оплатою у тих споживачів, які використовують газ для опалення будинків.

“На жаль, єдиний дієвий спосіб впливу на недисциплінованих споживачів – відключати їх від системи газопостачання. Адже на підставі Правил надання населенню послуг з газопостачання, затверджених Постановою Кабміну від 09.12.1999 р. № 2246, газопостачальне підприємство не має законного права продовжувати газопостачання, якщо споживач не сплачує за газ”, – зазначають газовики.

Протягом 2015 року в Житомирській області через борги відключено 3 тисячі помешкань. 

Тому, твердять в у “Житомиргазі”, відновити газопостачання споживач може тільки після повного погашення боргу і компенсації збитків, пов’язаних з відключенням.

“Складна економічна ситуація спонукає громадян використовувати всі способи заощадження власного бюджету, аби уникнути боргів за комунальні послуги, в тому числі й газопостачання. Більшість житомирян та жителів області, які неспроможні розрахуватися за комунальні послуги, звернулося до органу соціального захисту населення за оформленням субсидії. Тому на сьогодні 143,3 сімей Житомирщини отримують субсидію на послугу з газопостачання, серед них 53,6 тис пільговиків”, – підсумував директор газопостачальної компанії «Житомиргаз Збут» Вячеслав Тарасов.