​Методи механічної обробки металів

Для формування цілого уявлення про можливості металооброблювального виробництва пропонуємо довідкову інформаційну загального характеру про всі існуючі методи обробки металів.

Процеси механічної обробки металів – механообработки – діляться на дві групи:

обробка зі зняттям матеріалу

обробка без зняття матеріалу.

До методів обробки без зняття матеріалу відносяться прокатка, пресування, кування і штампування. Як правило, це чорнові операції, які передбачають подальшу обробку заготовок різанням з метою отримання деталі необхідних розмірів і класу шорсткості.

http://neva-zmk.ru/productoffers/offers/mehanicheskaya-obrabotka

Основні методи обробки металів на металообробних верстатах:

Фрезерна – головний рух повідомляється інструменту (фрези), а рух подачі – заготівлі.

Токарська – обточування – заготівлі повідомляється обертальний головний рух, а інструментам (різцям) – рух подачі.

Свердління – вид обробки, за допомогою якого можна отримувати отвори, збільшувати діаметр отворів або змінювати їх форму – свердління. Як головний рух, так і рух подачі зазвичай повідомляються інструменту, проте в спеціальних верстатах це може не дотримуватися. Свердління – високопродуктивний спосіб обробки отвору. Однак цим способом можна отримати отвір невисокої точності розміру (по 5-го класу) і чистоту поверхні до Rz25.

Отвори в суцільному металі виконуються свердлінням за допомогою спеціального інструменту – свердла. Найбільш поширені спіральні свердла. Вони призначені для свердління глухих і наскрізних отворів і для розсвердлювання наявних отворів. Спіральні свердла складається з робочої частини, шийки і хвостовика. Хвостовики свердел бувають циліндричними і конічними. Для свердління глибоких отворів (глибина перевищує діаметр в 5 і більше разів) застосовують спеціальні свердла, з внутрішніми каналами для подачі мастильно-охолоджувальної рідини. Зенкування отворів проводять спеціальним багатолезовим інструментом циліндричної або конічної форми – зенкером. При зенковании чистота поверхні виходить вище, ніж під час свердління. Для отримання отворів більш високої точності і чистоти використовують розгортки.

Шліфування – головний рух завжди обертальний; воно виконується інструментом (шліфувальним кругом).

Тиск – метод обробки, заснований на використанні пластичності металів, тобто на їх здатності в певних умовах сприймати під дією зовнішніх сил залишкову інформацію без порушення цілісності матеріалу заготовки.

Преси – процес, при якому проводиться обробка однолезвійним інструментом, який здійснює зворотно-поступальні рухи. При струганні на поздовжньо-стругальних верстатах головний рух повідомляється заготівлі а рух подачі – інструменту (різця) .При строгании на поперечно – стругальних верстатах і обробці заготовок на довбальних верстатах головний рух повідомляється інструменту (різця), а рух подачі – заготівлі або різця. Для більш повного використання потужності верстата застосовується Багаторізцевий стругання.

Раціональний режим різання при струганні визначають за тією ж методикою, що і при точінні, з урахуванням відповідних поправочних коефіцієнтів.

Основні недоліки стругання: удар інструменту (різця) на початку кожного робочого ходу і наявність холостого ходу, що знижує стійкість інструменту і продуктивність обробки.

Найчастіше для доведення металу до готового стану у виробництві виникає необхідність піддати його обробці не на одному, а на декількох видах верстатів – це називається універсальна обробка металу.