На Житомирщині за два тижні добровільно здали майже 100 одиниць зброї та понад 1000 боєприпасів

Серед зданих до поліцейських підрозділів небезпечних предметів – тротилова шашка, 100-міліметровий снаряд, ручні гранати, нарізна вогнепальна зброя і набої до неї. 

Про проміжні результати проведення у регіоні місячника добровільної здачі зброї, боєприпасів і вибухівки розповів керівник Управління превентивної діяльності ГУНП Володимир Гриб, повідомляють в ГУ НП в Житомирській області. 

Місячник добровільного роззброєння на Житомирщині, як і по всій Україні, триває уже 2 тижні поспіль. Для громадян, які мають у володінні незареєстровані небезпечні предмети, – це гарна нагода позбавитися їх без будь-яких наслідків для себе або офіційно в законному порядку облікувати.

“З початку проведення місячника здачі зброї, боєприпасів та вибухових речовин до підрозділів поліції здано 56 мисливських гладкоствольних рушниць, 7 одиниць саморобних зразків тощо. Окрім того, маємо 31 одиницю зброї тих видів, які використовуються Збройними Силами України. Загалом здано 99 одиниць зброї та понад 1100 боєприпасів, найбільше серед останніх армійських зразків”, – повідомив начальник Управління превентивної діяльності ГУНП Житомирщини Володимир Гриб.

Значна частина від зданого – це старі речі, які нові власники знайшли на горищах сільських обійсть, гаражів або виявлені у лісах чи полях зразки часів Другої світової війни.

Правоохоронцям Андрушівського відділення поліції житель одного із сіл району добровільно видав тротилову шашку із зарядом вибухової речовини вагою 0,4 кг, снаряд калібру 100 мм часів Другої світової війни та 2 гранати РГД-5 із запалами до них. За словами чоловіка, вибухівку він випадково знайшов і, зважаючи на небезпеку, одразу ж повідомив про це правоохоронців.

Поліціянти закликають громадян серйозно ставитися до питань власної безпеки, яка напряму може залежати від наявності у них зброї, боєприпасів і вибухівки. На підтвердження цьому, у нашому регіоні зафіксовані окремі трагічні події, які трапилися або через необережне поводження з боєприпасами, або ж через навмисне застосування їх для завдання шкоди самим собі чи іншим.

Зокрема, 10 березня поблизу селища Новогуйвинського було виявлено понівечене тіло 18-річного юнака, який вважався зниклим безвісти. Вилучені під час огляду місця події предмети і речові докази, у тому числі важіль підривача ручної гранати, вказують на заподіяння молодим чоловіком собі смерті шляхом підірвання боєприпасу.

Правоохоронці також нагадують, що незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами, за чинним кримінальним законодавством, карається позбавленням волі від 3 до 6 років. Втім, уникнути кримінальної відповідальності громадяни можуть упродовж місячника добровільного озброєння, принісши до органів внутрішніх справ незареєстровані небезпечні предмети.

“Тож, шановні громадяни, не ризикуйте власним здоров’ям і життям, зберігаючи небезпечні трофеї. Разом з тим, не порушуйте Закон і не зволікайте з візитом до найближчого відділу чи відділення поліції, аби позбутися зброї і боєприпасів або ж офіційно їх облікувати. На сьогодні такою можливістю скористалося 10 жителів Житомирщини”, – наголошують поліціянти.