8 липня – свято Петра і Февронії – православний аналог Дня Валентина

8 липня багато віруючих родин святкують день кохання. Не 14 лютого (як ми вже звикли), а саме 8 липня. Цього дня у Церкві відзначають пам’ять благовірних Петра і Февронії. Їхня подружня вірність є зразком та прикладом для наслідування. 

Про свято християнського кохання розповідає священик житомирського Успенського храму, протоієрей Української Православної Церкви Віктор Голубовський.

– Отець Віктор, якою є історія життя святих Петра і Февронії?

– Жили вони у XIII столітті – в епоху роздробленості Русі. Благовірний князь Петро вступив на Муромський престол у 1203 році. А за кілька років до цього він захворів проказою. Звертання до лікарів були марними. Уві сні князеві було видіння, що його може зцілити діва Февронія. Її знайшли і привели в княжі покої. Коли князь побачив Февронію – відразу полюбив за її благочестя, незвичайну мудрість і доброту. Февронія вилікувала князя – і вони одружилися. Святе подружжя пронесло любов один до одного через всі випробування: радість та смуток, печаль і піднесення. Горді бояри не захотіли мати княгиню з простого люду – і зажадали, щоб князь відпустив її. Коли Петро відмовився – подружжя вигнали з їхнього міста. Святі прославилися побожністю і милосердям. Померли вони в один день і годину в 1228 році, прийнявши перед цим чернечий постриг з іменами Давид і Єфросинія. Тіла святих були покладені в одному гробі.

– Чому їх життя стало ніби еталоном християнського кохання у шлюбі?

– Життя Петра і Февронії являє собою дивовижний приклад духовного єднання у скорботі, підтримки і підбадьоренні один одного в труднощах. Їхнє сімейне щасливе життя — це не просто дарунок, а результат наполегливої роботи над собою, терпіння та довіри. Як це контрастує з сучасним легковажним ставленням до подружнього союзу! Мовляв, не сподобається обранець чи обраниця – покину, знайду іншого супутника життя. Натомість життя цих святих показує й посмертну нерозривність шлюбного союзу – як про те вчить Церква.

– Тож віруючим людям доречніше святкувати цей день, а не день святого Валентина?

– Певно, що так. Між іншим, в день святого Валентина навіть католицька церква ніяких особливих святкових богослужінь не проводить, вважаючи його святкування суто народним. Православна Церква згадує трьох подвижників з ім’ям Валентин — їх пам’ять відзначається 12 серпня, 19 липня і 7 травня. Але жоден із цих святих не є покровителем любові та щасливого подружнього життя. Натомість 8 липня, у день пам’яті святих Петра і Февронії, віруючі подружжя зазвичай йдуть до храму. Вони прославляють дивне і догідне Богові життя князів, моляться, щоби Господь дарував любов, сімейне щастя, взаємне розуміння та повагу. І саме це є головним та корисним для душі людини — а не просто «валентинка» на день закоханих…

Сергій БОВКУН