Дисбактеріоз у дівчаток буває частіше, ніж у хлопчиків – житомирський лікар

За перші три роки життя дитячий організм пристосовується до того середовища, в якому він опинився, пише “gazeta.ua“. Похитнути нормальне функціонування органів може здавалося б дрібна деталь. Невчасно змінений памперс або чужий горщик спричиняє появу на статевих органах бактерій.

“Памперси треба змінювати, як прокладки — через 3-4 години, навіть якщо ті сухі, — каже Людмила Хомінець, гінеколог Малинської райлікарні Житомирської області. — Справа не тільки в пелюшковому дерматиті. Від довгого носіння створюються умови для росту бактерій”.

Якщо дівчинці рідко змінюють памперс, кишкова паличка поселяється у статевих губах. Тоді часто мочиться. Батьки здають аналізи, але нічого не виявляють. Побачити порушення мікрофлори може гінеколог.

“Хлопчиків природа захистила більше завдяки закритій крайній плоті. А в дів­чаток від порушеної мікрофлори піхви зростаються маленькі статеві губи. У дітей вони не до кінця розвинені. Тому не можуть захистити від потрапляння інфекції. Часто батьки витирають попку дітям із заду вперед. Треба навпаки, адже так кишкова паличка заноситься у піхву”, – каже лікар.

Дисбактеріоз швидко поширюється в дитячому садку, якщо у дитини немає власного горщика.

Мікрофлора однієї дитини заражає іншу зі слабким імунітетом через горщик.