​Що ж буде з санаторієм “Тетерів” і з переселенцями на Житомирщині?

Вже більше року йдуть гострі дискусії і протистояння між переселенцями, які живуть в санаторії «Тетерів» та обласною владою.

Про це в своєму блозі пише журналіст Сергій Форест.

«Кажуть, що власником Коростишівського санаторію, можливо, є Укрпрофоздоровниця, «профспілки і фонд соціального страхування». Свого часу, Укрпрофоздоровниця, незважаючи на розпорядження Кабінету Міністрів від 11 листопада 2014 року про передачу санаторію у власність Облдержадміністрації, відмовилася передати об’єкт Житомирській ОДА. Хоча, громадський діяч і юрист Наталя Циганчук в розмові зі мною стверджувала, що власником санаторію є Фонд Держмайна України.

Екс-губернатор Житомирської області Сергій Машковський, на жаль, не зміг вирішити це складне питання. У минулому році на нараді, яку проводив глава ОДА з переселенцями, було багато емоцій і не досягнуто жодного компромісу з людьми. Тоді на зустрічі з керівником області люди говорили і про проблеми гуманітарного характеру – кухня в санаторії буде закриватися. Директор санаторію Василь Дикарев, зі слів переселенців, заважав волонтерам привозити допомогу, а та допомога, яка приходила в санаторій, практично не доходила до людей. Зараз призначено нового директора – Сергія Криворучко.

http://zhzh.info/publ/20-1-0-7844

Нагадаю, що сьогодні в санаторії проживає близько двох сотень людей: похилого віку і дітей, яким потрібна допомога. Переселенка Лілія Наумова в телефонній розмові коротко розповіла про трагічну ситуацію в санаторії.

Вона сказала: «Санаторій не готовий до опалювального сезону, величезні борги за електроенергію. Питання щодо вирішення оплати за електроенергію ніхто не вирішує. Представники Обласної Адміністрації не відвідують санаторій. Постійно відключають світло, коли немає світла, готуємо їжу на багатті. Поки тепло – терпимо, але коли настануть холоди, ми можемо всі замерзнути. Новонароджених діток шість, багато школярів.

Директор Сергій Криворучко займається комерційною діяльністю: здає приміщення в оренду, приймає відпочиваючих, а борги по електриці списує на переселенців. Умови в санаторії моторошні, не дивлячись на те, що Укрпрофоздоровниця отримує компенсацію і має в розпорядженні великий штат співробітників санаторію. Нас ніхто нікуди не запрошував, на жодне засідання щодо долі санаторію ».

Ситуація залишається невирішеною до сьогоднішнього моменту.

Час наближається до позачергових виборів, а такий ласий шматок як 10 га землі, багато будівель біля річки Тетерів, всі комунікації, викликають слиновиділення у багатьох можновладців.

Чому знову заговорили про оздоровницю “Тетерів”?

Днями журналісти були присутні на засіданні робочої групи. Два десятка управлінців, які не знають проблеми, разом з заступником губернатора Ярославом Лагутою та юристом, сиділи і ворожили на «кавовій гущі», кому належить санаторій.

Подивом для присутніх стала інформація, що виявляється, акти на землю є, але в Державному Геокадастрі інформація про це відсутня. Виникло питання, хто ж буде виготовляти технічну документацію і за чий рахунок? Жодного конкретного рішення робоча група не прийняла.

Наприкінці наради заступник губернатора Ярослав Лагута обмовився за Фрейдом, і сказав, замість того, на яке відомство буде об’єкт переоформляти, «на кого буде оформлятися», але отямившись, перервав промову.

Член Громадської ради при ОДА Ігор Малі, який був присутній на засіданні робочої групи каже, що протягом року ніхто санаторій на баланс не поставив, хоча в санаторії проживають біженці з Луганська і Донецька. «Мені не зрозуміло, якщо санаторій не числиться за Обласною Адміністрацією, як будуть виділятися гроші? Реального бажання допомогти людям на засіданні робочої групи я не побачив. Можливо, що хтось із вищих чиновників поклав на нього око. Мені дії влади не зрозумілі», – додав активіст.

Двісті переселенців, серед них діти, люди похилого віку, незабаром можуть опинитися на вулиці.», – написав Форест.