​Суд підтримав декомунізацію Коростеня

Окружний суд Житомира виніс рішення відмовити у задоволенні позову незгодних з перейменуванням вулиць у місті Коростені.

Про це повідомив в своєму блозі журналіст Сергій Форест.

У Коростені під дію закону про декомунізацію потрапляє близько 60 вулиць, а також певна кількість пам’ятників радянської епохи.

У недавньому інтерв’ю мер Коростеня Володимир Москаленко сказав, що більше 93 відсотків жителів міста Коростень проти перейменування вулиць.

На засідання суду в Житомир приїхали жителі Коростеня, які проти декомунізації і перейменування вулиць. В руках вони тримали плакати: «Наші вулиці не носитимуть назви фашистських прихвоснів».

Суддя О.Капінос винесла рішення відмовити в позові.

Юрист Роман Калінін, посилаючись на статтю 85 Конституції України вважає, що Верховна Рада не має права перейменовувати вулиці, площі та інші адміністративні одиниці в населених пунктах України.

Своє звернення до суду він завершив такими словами: «невдячність і підлість стали переважаючими рисами українського суспільства.»

Нагадаємо, в Україні в рамках закону про Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки українські вулиці називають іменами українських письменників, науковців, відомих представників національно-визвольного руху за створення української держави, а також іменами видатних діячів сусідніх народів, які поважали Україну.

2 дні тому 17 вересня 2016-го року тому світ відзначав дату вторгнення СРСР в Польщу за домовленістю зі своїм партнером Нацистською Німеччиною щодо спільного завоювання і розподілу світу. Результатом цих дій стала світова війна за світове панування, зверхність, домінування, колонізацію народів між двома імперіями – СРСР і Нацистською Німеччиною, жертвами якої стали десятки мільйонів людей. 

Україна в цій війні боролася за власні інтереси, які полягали у створення української держави в межах її власних етнічних земель.

Під перейменування згідно закону «Про декомунізацію» підпадають назви вулиць, названих на честь організаторів і виконавців Голодомору, причетних до вбивств українців комуністичних діячів.