Вночі поліція знову впіймала п’ятьох бурштинокопачів. Фото

П’ятьох жителів Житомирщини уночі 10 вересня затримали рейдувальники з Управління захисту економіки ДЗЕ Нацполіції, Олевського відділення поліції ГУНП та нацгвардійців. 

Близько 3 години у лісовому масиві поблизу с. Обища Олевського району правоохоронці помітили осіб, діяльність яких вказувала на видобуток надр.

Як з’ясувалося, п’ятеро чоловіків, усі жителі Житомирської області віком від 23 до 40 років, організували нелегальну бурштинову копальню.

Сонячне каміння видобували, розмиваючи ґрунт за допомогою спецобладнання. З місця події правоохоронці вилучили 2 електроогенератори, 2 водяні насоси та інші специфічні засоби. Окрім того, правоохоронці вилучили близько 100 грамів каменю-сирцю, щойно видобутого старателями.

Відповідна інформація внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.2 ст.240 (Порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України. За чинним законодавством подібні протиправні дії караються значними сумами штрафів (від 400 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) або обмеженням чи позбавлення волі на строк до 3 років.

“Робота правоохоронців з протидії та попередження незаконного видобутку корисних копалин, у тому числі й бурштину, на Житомирщині триває”, – підсумовують в поліції.

Але подолати й досі не можуть.

Як повідомляв Репортер, бурштинокопачі вже посягнули на заповідні зони області.