​За вихідні на Житомирщині зареєстровано 2 пожежі в екосистемах, вогнем пройдено 1,4 га території

Упродож останніх вихідних рятувальники ліквідували на території Житомирщини 2 пожежі сухої трави, що зайнялася на землях запасу сільських рад у с. Руденька Коростишівського району та Поромівка Хорошівського району. Загальна площа пожеж склала 1,4 га

Про це повідомляє У ДСНС України у Житомирській області.

Загалом цього року на теренах Житомирської області у природних екосистемах виникло 684 пожежі. Вогнем пройдено понад 1038 га території. Це стосується займань сухої трави, пожеж на сільськогосподарських угіддях, у лісових масивах та на торфополях.

Як свідчить аналіз, значна кількість пожеж у природних екосистемах спричинена наступними факторами:

– випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною рослинністю, її залишків на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках населених пунктів тощо;

– необережне поводження з вогнем (зокрема, і необережність під час куріння) та підпали призводять до поширення вогню на житловий сектор в населених пунктах, до виникнення пожеж на сільгоспугіддях, у лісових масивах і на торфовищах.

«Тож протидіяти пожежам в екосистемах – це завдання у першу чергу мешканців області, власників земельних ділянок, керівників підприємств та лісокористувачів, – наголошує очільник рятувальної служби області Ігор Нікітчук. – Сьогодні усі повинні усвідомити, яку загрозу довкіллю вже нанесли і продовжують завдавати кожен своєю сільськогосподарською діяльністю чи безпечним використанням джерел відкритого вогню, розведенням багаття. Навіть просто кинутий у суху траву недопалок за лічені секунди призводить до тління, а далі і займання. Закликаю особисто з відповідальністю поставитися до питань забезпечення пожежної безпеки в екосистемах та обмежень щодо спалювання сухостою, сміття, залишків рослинності та використання відкритого вогню у пожежонебезпечний період, який досі триває».