Раджу послухати його

Вікіпедія говорить так: націоналізм  — ідеологія і напрямок політики, базовим принципом якого є теза про цінність нації як найвищої форми суспільної єдності та її первинності в державотворчому процесі. 

Так,це визначення занадто грубе і не має красивої форми, я довго не міг собі відповісти на це питання більш зрозумілою формою. Але зараз коли настала війна, я інакше подивився на Росію (хоча завжди знав, що вона насправді нападе на нас), що означає інакше і як інакше. 

На її політику, на те як ведуть себе там люди і я зрозумів, що немає там нації в цілому, є купка націоналістів, які десь здвинуті владою. Чому немає? Тому що для мене націоналізм – це егоїзм. Так егоїзм, коли людина робить все для себе: знаходить кращу роботу, купує кращу квартиру, авто, читає вищого ґатунку літературу – одним слово любить та пестить себе. А не кидається на всіх навколо.

Совок – життя у нас погане і ти будеш так жити, Росія – життя у нас погане і ти так будеш жити. Це дивно, коли в тебе тече дах і замість того, щоб ремонтувати, ти ідеш ремонтувати у сусідів – теж мені альтруїзм, тільки у Росії допомога – це руйнувати все: дах, стіни, будинки інших. 

Тим більше мене дивують ось такі люди як Ігор Чубайс – російський філософ і соціолог, доктор філософських наук. Автор багатьох наукових і публіцистичних праць. Ініціатор введення в російську систему освіти нового предмета «россиеведения» – ось це егоїст, який хоче краще! Раджу послухати його.

P.S. Такі старші брати в Росії, це старший брат Анатолія Чубайса. Різні люди, різні течії.