Через газову залежність російські дипломати фінансують європейських неонацистів, – The Financial Times

Російські дипломати і люди в російській військовій формі брали участь у тренуванні представників неонациської угорської організації “Рух національний фронт”.

Як передає Цензор.Нет із посиланням на Newsru.com про це повідомляє Financial Times із посиланням на дані спецслужб Угорщини. Один із лідерів MNA Іштван Дьоркош зараз арештований за звинуваченням у поширенні людиноненависницької ідеології і вбивстві поліцейського.

За даними видання, з листування лідерів організації, доступ до якого отримали угорські журналісти, випливає, що вони отримували фінансову допомогу від Росії.

Джерела в угорських спецслужбах повідомили FT, що офіційному Будапешту було відомо про ці зв’язки. Проте влада не хотіла порушувати питання з побоювань, що Росія відмовиться від спільних з Угорщиною економічних проектів. Йшлося про постачання газу і будівництво двох реакторів на атомній станції в місті Пакше.


Угорським спецслужбам відомо про діяльність крайніх правих, але влада не реагує на їхні зв’язки з Росією, зокрема через залежність Будапешта від російського газу.

Тема допомоги угорським нацистам з боку РФ спливла після арешту Дьоркоша. Під час затримання він забарикадувався у своєму будинку і почав відстрілюватися, повідомляє РБК. В результаті один поліцейський був убитий.

Іштван Дьоркош відкрито називав себе нацистом і захоплювався угорським нацистом Ференцем Салаші, засновником і лідером партії “Схрещені стріли”. Під час Другої світової війни Салаші був союзником Гітлера. Після приходу Салаші до влади в 1944 році почалися масові акції зі знищення сотень тисяч угорських євреїв і циган і їх депортація до Німеччини. У 1946 році Салаші постав перед судом за звинуваченням у військових злочинах і був засуджений до смертної кари.

Коментуючи скандал з можливою причетністю Росії до фінансування MNA, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що дочекається повного звіту про роль Росії і, якщо інформація підтвердиться, подасть скаргу.

З цією точкою зору, як зазначає FT, згодні також і противники прем’єр-міністра Віктора Орбана. Так, опозиційний депутат Жолт Морнар зазначив, що ситуація навколо захоплення Дьоркоша показала небезпеку таких організацій, як MNA. У той же час він підкреслив, що не бачить ідеологічного підґрунтя у вбивстві поліцейського.

Зазначимо, що відомості про передбачуване втручання Росії на різних рівнях у справи країн колишнього соцтабору з’являються регулярно. Так, нещодавно стало відомо, що росіяни Едуард Широков і Володимир Попов підозрюються в підготовці замаху на прем’єр-міністра Чорногорії Міло Джунаковича і спробі державного перевороту.

За версією слідчих органів, Широков і Попов у кінці вересня організували в Чорногорії, Сербії і Росії групу для здійснення терактів і вбивства представників влади Чорногорії. За вербування путчистів, а також за закупівлю спорядження і зброї відповідав сербський націоналіст Олександр Сінджеліч, повідомила прокуратура.