Дестабілізація України або все той же план Суркова

Нещодавно начальник Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України Анатолій Дублик оприлюднив на брифінгу заяву СБУ та Служби зовнішньої розвідки щодо планів російських спецслужб з дестабілізації ситуації в Україні. 

Служба безпеки та Служба зовнішньої розвідки України отримали оперативні матеріали, які викривають плани РФ з масштабної дестабілізації ситуації в Україні. Ці розвідувальні дані в цілому збігаються зі змістом так званого «Плану першочергових заходів по дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні «Шатун», – інформації, вилученої з поштової скриньки радника президента Російської Федерації Владислава Суркова – і свідчать про початок його здійснення. 

При цьому ворог розраховує і на ефективність використання всліпу активності низки громадських та політичних рухів. Метою плану є внутрішня дестабілізація, організація дострокових виборів в Україні, посилення позицій проросійських сил в новому парламенті із перспективою ревізії європейського курсу та зміни зовнішньополітичного вектору держави.

“Протест” має перерости в блокування урядових структур, розширенням претензій та вимог до влади. За задумом російських кураторів, акціям протесту планується створити видимість масової підтримки, зокрема, вже розгорнута активна агітація в соціальних мережах із закликами всілякої допомоги «протестантам». 

В мережі з’явилося безліч ботів, які під видом патріотів та націоналістів закликають до захоплення державної влади. Єдине, що викриває таких ботів, так це відсутність будь-якої критики в сторону Путіна та ні слова про АТО. В окремих випадках фіксуються незначні випади в сторону рашистського фюрера. Дані, отримані СБУ та розвідки, свідчать, що російські сценаристи запланували масові безлади і навіть загибель “низки учасників акцій протесту” – цей етап вперше був відпрацьований російськими спецслужбами під час Революції Гідності, коли була розстріляна Небесна Сотня.

Контрольно-проміжною датою визначено 24 листопада, коли має відбутися саміт України-ЄС, присвячений фіналізації питання про надання Україні безвізового режиму. Протягом другої половини листопада-початку грудня також планується проведення сесій кількох обласних Рад, які під гаслами децентралізації вимагатимуть практики договірних відносин між “Кабінетом Міністрів України та місцевими радами”. Як відомо, низка обласних Рад ще раніше ухвалила такі рішення, і СБУ відомо, яка з політичних сил була ініціатором його постановки на порядок денний. 

У регіонах планується проведення зборів (форумів) громад з подальшим проведенням підсумкового Всеукраїнського форуму місцевих рад. Прямих вимог федералізації не передбачається – натомість обрана стратегія “повзучої ерозії” центральної влади. Водночас із дестабілізацією в Києві Кремль планує загострення і на фронті. Елементом плану є посилення напруги, доведення інтенсифікації обстрілів до найвищого за останній рік рівня, провокування локальних сутичок тощо. Ця тенденція вже чітко фіксується на лінії зіткнення.

Мета – загнати Україну в глухий кут і вести наступ з двох боків – зовні та зсередини.