У Житомирі досліджували український визвольний рух ХХ століття

В ЖДУ імені Івана Франка відбулась ІV Всеукраїнська наукова конференція “Проблеми дослідження українського визвольного руху ХХ століття”

18 листопада відбулася ІV Всеукраїнська конференція «Проблеми дослідження українського визвольного руху ХХ століття (до 75-річчя Поліської Січі та 95-річчя другого Зимового походу)», у якій взяли участь історики зі Львова, Києва, Острога, Рівного.

Учасниками заходу стали не лише історики, а й студенти магістратури історичного факультету.

Співорганізатором цієї конференції є історичний факультет ЖДУ імені Івана Франка, Житомирська державна адміністрація, вона стала спонсором наукових видань учасників конференції. конференції та Інституту українознавства ім. Крип’якевича НАН України, який чотири роки тому започаткував цю конференцію.

З вітальними словами виступила Янович Лариса Миколаївна – перший проректор ЖДУ імені Івана Франка, доктор біологічних наук, яка подякувала всім учасникам заходу за, участь у конференції та побажала плідної роботи і приємного спілкування. Також усіх присутніх привітав декан історичного факультету – Жуковський Олександр Іванович. Він зазначив важливість історичних досліджень у сучасному житті. 

Учасником конференції став Насонов Роман Анатолійович – директор Житомирського обласного краєзнавчого музею. Із промовою виступив Литвин Микола Романович – директор Інституту українознавства ім. Крип’якевича НАН України. Він наголосив на важливості праць Михайла Грушевського, розповів про монографії, які інститут готує до друку, зокрема як «Збірний образ Степана Бандери», «Роман Шухевич», планується вийти друком унікальна книжка Дмитра Титаренка про нинішній Донбас очима українців, які живуть на там. Однією з праць, які вже опубліковані є «Золочівська округа ОУН» Михайла Романюка. У Інституті українознавства ім. Крип’якевича є картотеки, такі як Мирона Кордуби, старої української мови – мови козацтва та інші. Одна з найбільших являє собою 70 тис. карток.

Порядок проведення конференції був наступним: пленарне засідання з 11.30 до 13.00, з 13.00 до 13.30 – перерва на каву. Потім розпочалися секційні засідання, які тривали до 16.30.

Учасники розділилися на 4 секції – українська національна революція та визвольний рух міжвоєнного періоду; український визвольний рух періоду Другої світової війни, післявоєнна боротьба підпілля ОУН, УПА, УНРА; загальні питання українського визвольного руху ХХ ст., історичні факти та коммеморативні практики.

Історики детальніше розглянули тему українського визвольного руху, ще раз з’ясували його значення, причини, наслідки заглибились у вивчення маловідомих фактів.

Гаркава Аліна