АН показав перший літак без російських комплектуючих. Фото. Відео

На ДП Антонов відбулася презентація новітнього українського літака – транспортника Ан-132 D. У презентації взяв участь президент України Петро Порошенко, пише ЛIГАБiзнесIнформ.

“Сьогодні день народження у нового літака АН-132 D. Літак був створений в рекордно короткі терміни за 1,5 року. Упевнений, у нього велике майбутнє. Вітаю з цією перемогою всіх авіабудівників і бажаю новому літаку щастя. Слава Україні!”, – відзначається на сторінці в Facebook президента України.

Ан-132D – це перший літаком в лінійці Антонова без російських комплектуючих. Літак призначений для польотів на близько- і середньомагістральних маршрутах, він зможе виконувати широкий спектр завдань з перевезення вантажів. Він буде мати крейсерську швидкість в 500 км/ч і максимальну висоту крейсерського польоту 9000 м. Його вантажопідйомність – 9,2 т, довжина – 24,5 м, висота – 8,8 м, розмах крил – 29,2 м.

Раніше був підписаний меморандум про намір спільного виробництва 80 літаків Ан-132 для Саудівської Аравії. Частина літаків буде проводитися в Україні, але одночасно з цим в Саудівській Аравії будуть створюватися потужності для виробництва цього літака і компонентів на території королівства.

Інтелектуальна власність на літак розділена в рівних частках між двома сторонами. Вартість літака поки не відома. Ан-132 буде оснащуватися двигунами Pratt & Whitney – це побажання замовника. Рішення про те, чи буде підписаний твердий контракт на 80 літаків, буде прийнято після поставки першого зразка.