​На Житомирщині поліція попередила старательський видобуток бурштину

Під час відпрацювання в Олевському районі області за минулу добу працівники місцевого відділення поліції ГУНП вилучили знаряддя для видобутку сонячного каміння з автомобіля жителя сусіднього райцентру та з незаконно організованої копальні.

Про те, що у лісі поблизу с. Перга чути звук від мотопомпи, до поліції повідомили прикордонники. На вказане місце виїхала слідчо-оперативна група для перевірки отриманих відомостей.

За 4 кілометри від населеного пункту поліцейські дійсно виявили копальню, однак старателі, вочевидь помітивши правоохоронців, з неї зникли, залишивши по собі специфічне обладнання. Відтак з місця події було вилучено мотопомпу, пожежний рукав, водозабірний шланг, сачки та інші пристосування для незаконної діяльності.

Окрім того, увечері того ж дня під час оперативно-профілактичного відпрацювання району неподалік с. Обище поліцейські зупинили автомобіль ГАЗ-66 під керуванням 30-річного жителя м. Коростеня. Під час огляду автівки було виявлено та вилучено 2 мотопомпи кустарного виробництва, 2 пожежних рукави загальною довжиною 40 м, генератори та металеві стержні. Усе це красномовно свідчило про можливу протиправну діяльність чоловіка.

Нині з’ясування усіх обставин за обома фактами триває у рамках розпочатих за ст.15, ч.2 ст.240 (Порушення правил охорони або використання надр) ККУ кримінальних проваджень.

За чинним законодавством подібні протиправні дії караються значними сумами штрафів (від 400 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) або обмеженням чи позбавлення волі на строк до 3 років.

Робота правоохоронців з протидії та попередження незаконного видобутку корисних копалин, у тому числі й бурштину, на Житомирщині триває і надалі.

Відділ комунікації поліції Житомирської області