ООН визнала Росію окупантом

Росію закликають пустити міжнародних спостерігачів в Крим, щоб ті могли відстежити ситуацію з порушенням прав людини.

Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію щодо Криму. Про це представництво України при ООН повідомило на своїй сторінці у Twitter. Уперше в офіційних документах Організації Об’єднаних Націй Росія визнається державою-окупантом, а Крим і Севастополь – тимчасово окупованою територією.

Резолюція засуджує репресії щодо кримських тар. Росію закликають пустити міжнародних спостерігачів на півострів, щоб ті могли відстежити ситуацію з порушенням прав людини.

Документ підтримали 70 членів ООН, проти 26. Ще 77 утримались. Співавтором резолюції стала 41 держава.

Ухвалення резолюції вже прокоментував Президент Петро Порошенко, повідомляє його прес-служба. “Щиро вдячний всім партнерам за голос на підтримку та участь у підготовці цього важливого документа. Відтепер на найвищому міжнародному рівні дана Резолюція закріплює за Росією статус окупаційної влади та покладає на неї всю відповідальність за брутальне порушення прав людини на тимчасово окупованій території України – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь”, – наголосив він.

Глава держави підкреслив, що це рішення Генасамблеї ООН “надважливий знак міжнародної єдності та солідарності у той час, коли в Криму застосовуються гірші практики Радянського Союзу, включаючи методи “каральної психіатрії”, показові судилища, викрадення, тортури і навіть навмисні вбивства людей, які відкрито виступають проти російської окупації української території”.