Операція “П”: Що буде з “Приватбанком” після приватизації

Відтепер найбільший банк України ПриватБанк належить державі в особі Міністерства фінансів. Таке рішення було прийнято урядом, з огляду на “системне значення найбільшого банку”. Міністр фінансів Олександр Данилюк і глава Національного банку Валерія Гонтарєва провели брифінг на тему націоналізації банку.

За словами чиновників, уряд змушений був прийняти таке рішення, щоб стабілізувати роботу банку і зберегти кошти 20 млн вкладників. Гонтарєва стверджує, що власники банку самі звернулися до уряду з проханням увійти в капітал Привату. Колишні акціонери також взяли на себе зобов’язання щодо сприяння передачі банку в держвласність і зобов’язання по реструктуризації кредитного портфеля. На поточний момент банк продовжує працювати в звичайному режимі.

Ліга.net опублікувала головні тези прес-конференції.

Олександр Данилюк:

Вкладники матимуть безперервний доступ до своїх грошей. З процедурних причин, на один день буде припинено обслуговування клієнтів юридичних осіб. Інших обмежень не передбачено. Всі інші клієнти матимуть доступ до рахунків і депозитів. Банкомати працюють, розрахунки проводяться.

Докапіталізація

Уряд виділяє гроші для стабілізації банку. У бюджеті на це вже виділено кошти, додаткові гроші не передбачені. Бюджет при цьому залишається збалансованим. Параметри бюджету знаходяться в рамках обумовленої програми з МВФ.

Ліквідація дефіциту ПриватБанку відбудеться в кілька етапів. На першому етапі Мінфін випустить облігації на суму 43 млрд гривень. Максимальна сума докапіталізації 148 млрд грн. Точна сума буде визначена аудитом. На даний момент немає необхідності випускати всю суму.

Вимога МВФ

Ми виконали вимоги МВФ для отримання наступного траншу. До наглядової ради оновленого банку увійдуть представники міжнародних організацій. За підтримки міжнародних партнерів ми сформуємо нову команду. Після того, як банк стабілізується, почне реалізовувати стратегічний план розвитку, держава продасть цей банк.

Зараз Мінфін перевів свій зарплатний проект в ПриватБанк. Ми довіряємо Ощадному банку, а зараз і ПриватБанк буде для нас взірцем стабільності.

Валерія Гонтарєва:

Вчора НБУ відніс ПриватБанк до категорії неплатоспроможних і закликав перевести банк в державну власність. Це дозволить ліквідувати загрози для фінансової стабільності України. Передача в держвласність була єдиним способом врятувати банк.

У ПриватБанку обслуговується 20 млн клієнтів серед яких 3,2 млн пенсіонерів і 500 тисяч студентів, і інших соціально незахищених верств населення. Не втратять свої кошти 500 тис. фізосіб підприємців і 600 тисяч підприємств, 3,6 млн працівників збережуть доступ до своїх заробітних плат, зокрема, серед них 3,2 млн працівників бюджетних установ та 1,4 млн комерційних організацій.

Проблеми Приватбанку

Інспекційні перевірки виявили брак капіталу ПриватБанку. Цей брак на 1 квітня 2015 року склав 113 млрд грн. Крім кризи, до цього призвела невиважена політика ПриватБанку.

Понад 97% корпоративного портфеля банку, який становив 150 млрд грн, це кредити пов’язаним компаніям. ПриватБанк мав подолати ці проблеми. Менеджмент склав план докапіталізації і програму по зниженню пов’язаного кредитування. Акціонер особисто надав персональні гарантії щодо забезпечення програми докапіталізації, але ні банк, ні акціонери цю програму не виконали.

З огляду на системну важливість ПриватБанку, НБУ неодноразово продовжував термін докапіталізації. Станом на 1 грудня цього року недолік в капіталі виріс до 148 млрд грн, а ліквідність банку істотно зменшилася. Банк майже рік не виконував нормативи обов’язкового резервування, а прострочена заборгованість по стабкредитами НБУ становила 14 млрд грн із загальної заборгованості в 19 млрд грн.

Усвідомлюючи ризики, які ПриватБанк створював для здоров’я економіки та банківської системи, ми не могли чекати.

Акціонери з листом самі звернулися з проханням про входження держави в капітал банку. Цим листом акціонери зобов’язалися реструктуризувати кредити пов’язаним юридичним особам до 1 липня 2017 року. Вимоги держави до колишніх акціонерів 148 млрд грн. Ми отримали запевнення від акціонерів про співпрацю з НБУ з погашення заборгованості.

Тимчасова адміністрація

Перехід в державну власність відбудеться згідно ст. 41.1 закону про систему гарантування вкладів фізосіб, яка визначає особливості передачі неплатоспроможного банку в державну власність.

Тимчасова адміністрація працює в банку, але це не має ніякого значення, адже банк не зупиняє роботу. НБУ поповнить банк готівкової і безготівкової ліквідністю. Мінфін за два дні повинен визначитися з менеджментом банку, купити банк за 1 гривню. Тимчасова адміністрація повинна провести конвертацію зобов’язань в капітал.

Гарантія держави

Ми не очікуємо істотного відтоку грошових коштів в майбутньому, тому що це державний банк зі 100% державною гарантією. Відповідно до закону у нас тільки Ощадбанк гарантує повне повернення вкладів, але з огляду на те, що Приват є найбільшим банком, я, як голова Національного банку запевняю, що гарантія у ПриватБанку буде.

Ризики для економіки

Ми розробили план, який забезпечує безболісний для клієнта перехід до державної власності і мінімізує ризики для фінансової стабільності країни. Банк продовжує свою роботу.

Чи не прискорить це рішення девальвацію? Підвищення цін? Запевняємо вас, що ситуація під контролем. З понеділка Національний банк планує підтримати ПриватБанк для забезпечення безперебійного обслуговування вкладників, але оскільки велика частина вкладів є терміновими, ми не очікуємо істотного впливу на валютний ринок і на економіку.

Сервіси ПриватБанку

Що буде з Приват24? 100% банку буде належати державі. Зараз команда НБУ та Фонду гарантування знаходяться в офісі ПриватБанку в Дніпрі і визначає, де знаходяться і кому належать всі сервіси банку. Сервіс Привату нічим не відрізняється від онлайн-сервісу Ощад або Райффайзен Банку Аваль, Альфа-банку. Це тільки маркетингових хід – що це найкраща програма в світі.

Р2Р платформа. Ми не раз підкреслювали, що в рамках даної платформи клієнти підписують договори між собою, а не з банком. Але ми запропонуємо цим клієнтам, повернути свої договори в державу.