18-річна дівчини з Бердичева розповіла, як одружилась і працює у Єгипті

18-річна Даша приїхала до чужої країни з Бердичева Житомирської області приблизно 1,5 роки тому, коли їй було лише 17 років.

– Прокинулася вранці, зайшла у соцмережі, як завжди. У новинах якась дівчина написала, що потрібні аніматори у Єгипті. Я до цього ніде не була за кордоном. Навіть не знала, хто такі аніматори. Я їй подзвонила. Кажу, що мені 17, тому не зможу поїхати. Тепер розкажу вам новину: у нас в Україні можна у 16 років без батьків їхати в Туреччину, Єгипет, Білорусь та Росію! (Потрібен лише дозвіл батьків – Ред.)! Ввечері мені знайшли квиток, і наступного дня я була вже в Єгипті. Тільки зараз розумію – добре, що все обійшлося. Бо могло бути гірше, – зізналася у розмові дівчина.

Вперше вона поїхала до Єгипту за робочою візою, за якою відпрацювала 7 місяців. Починала з $200. Зараз заробляє до $400. Житло і харчування – безкоштовно.

dscn2090

Аніматори розважають туристів на пляжі

Вдруге поїхала як туристка, бо не знала, чи буде працювати. І ось уже 4 місяці Даша працює нелегально, тому ховається від поліції.

– Тут є штраф $25 за прострочену візу – те саме, що робити кожного місяця туристичну. Днями мене ледь не зловила поліція. Взагалі-то не перевіряють у Марса-Аламі. Сиділа на роботі, розмовляла з людьми, прийшов мій колега і сказав швидко йти додому. Поліція перевіряла документи, візи, а я не маю права працювати, бо у мене немає робочої візи, – розповіла українка.

dscn2248

Кохання і шлюб з єгиптянином

У Єгипті Даша закохалася, “як у кіно”. Познайомилася з 25-річним хлопцем, зустрічалися цілий рік, мало бути весілля. Однак дівчина передумала – через релігійні протиріччя. Їй важко про це говорити, бо досі кохає.

– Вони інші. Гаряча кров. Він говорив, що бере мене такою, як є. Але якось пожартував: “Однак зміниш релігію!”, – каже дівчина і зарікається, що ніколи не піде заміж за араба.

Взагалі тут є два варіанти шлюбу:

– Як у нас цивільний, тільки з папірцем (Офіційний цивільний шлюб. – Ред.). Він робиться однією рукою (Сміється). Є також офіційний шлюб.

До речі, оцей цивільний шлюб називається “орфі”. Це шлюбний контракт, укладений у адвоката. Цей папірець дає право лише на тимчасове проживання в Єгипті для дружини-іноземки. Однак його можна легалізувати у відповідних профільних інстанціях. Щоправда, процедура ця вимагає багато часу і нервів. Тому краще відразу оформити офіційний шлюбний договір.

Єдине ж, про що зараз мріє дівчина, – це навчання. Шукає у Польщі університет. Хоче бути перекладачем англійської та арабської. Бо ж вона в Україні добре вчилася, а на освіту доводиться заробляти за тисячі кілометрів від домівки:

– Другий рік “вчуся” у Вінниці на денному зі стипендією (Сміється). Я така розчарована, я так серйозно вчилася – ЗНО, репетитори…

Звичаї єгиптян очима українки

– У мене тут 300 разів світ перевернувся! Ви не уявляєте, як вони живуть. У них жахливі умови, але вони вважають себе найбагатшими. Арабські чоловіки мають право мати 4-х дружин, але не мають грошей на їх утримання, – розповідає Даша.

За її словами, у них настільки ліниві жінки, що навіть за продуктами не ходять на ринок:

– Як правило, продавці тут ходять вулицями і кричать, пропонуючи товар. А жінка одягає хіджаб, підходить до вікна. У них є такі кошелочки на ниточці, вони туди гроші кладуть і на ниточці спускають. 5-й поверх, 9-й – неважливо. Це у всіх так, навіть у Каїрі. Я теж купувала гуаву через балкон (Сміється).

Дівчину також вразило те, що єгиптяни не користуються туалетним папером.

– Але це не біде. Заходите до ванної кімнати, сідаєте на унітаз, збоку є ричажок, і там є дірочка, з якої тече вода. Тобто у них такі спеціальні унітази, – пояснює Даша.

– А ще єгиптяни копають не в той бік – на себе, а не від себе. І леза ножів у них вигнуті теж не в той бік. …У них навіть поля у шкільних зошитах не так, як у нас, а посередині сторінки…, – продовжує дівчина.

Розповідь про ставлення до жінок у Єгипті просто шокує. Це навіть не Середньовіччя:

– Усі араби обрізані. Це, по-перше. А, по-друге, дівчат вони теж обрізають. Після народження їм також припалюють розпеченим залізом соски на грудях. Щоб вона, коли стане жінкою, нічого не відчувала, не хотіла сексу. У Каїрі уже немає такого звичаю, а у невеличких містечках і досі так роблять. Саме тому вони так люблять наших жінок. Бо вони чуттєві.

Однак, за словами Даші, багато тут і християн – десь 45%.

P.S. Історія юної українки дуже повчальна. На одному з сайтів, де пропонують нашим громадянам заробити в Єгипті, ми звернули увагу на один дуже важливий момент. Якщо людина їде працювати на період до 12-ти місяців – оформляється туристична віза ($25 на 30 днів), і щомісяця вона сама продовжує її разом з роботодавцем. Якщо ж вона їде на рік, роботодавець оформляє робочу візу.

– Така ситуація з візою через те, що вартість робочої візи в Єгипті дуже висока (перевищує вартість програми практично вдвічі!), тому роботодавцям вигідно робити її тільки для тих працівників, які приїжджають на тривалий період, – дивне пояснення.

Тобто ні слова про те, що, працюючи за туристичною візою, ви дуже ризикуєте, адже вас може затримати поліція. Особливо треба бути пильними батькам неповнолітніх, бо історія Даші – це, скоріше, виняток!

Отож, поки не створені належні умови для роботи, краще їздити до Єгипту лише на відпочинок. 

Джерело: Факти