Канадська міжнародна фінансова група викупила майже 10% акцій агрохолдингу, що діє і на Житомирщині

Міжнародна фінансова група Fairfax Financial Holdings Limited 4 січня закрила операцію з купівлі 9,99% акцій агропромислового холдингу “Астарта”. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Згідно з повідомленням агропромхолдинга на веб-сайті Варшавської фондової біржі (WSE) Fairfax викупила 2 млн 497,5 тис. акцій Astarta Holding N.V. (Амстердам, Нідерланди) за ціною PLN60 за шт. Таким чином, загальна вартість викупленого пакету оцінюється в PLN149,85 млн (близько $ 35,65 млн за курсом Національного банку Польщі)

Як повідомлялося, Fairfax 24 серпня 2016 року уклала угоду з компаніями засновників “Астарти” Валерія Іванчика Albacon Ventures Ltd. і Віктора Короткова Aluxes Holding Ltd., згідно з яким вона сумарно придбає 9,99% акцій: у В.Іванчик – 450 тис. з підконтрольних йому 9,45 млн (37,8%), у В.Короткова – 2 млн 47, 5 тис. з 6 млн 496,883 тис. акцій (25,99%).

Угода також передбачає, що Fairfax отримує право на викуп частки, що залишилася В.Короткова двома траншами – 9,99% і 7,8%, яке може бути реалізовано, як мінімум, через два місяці і чотири місяці після завершення основної угоди.

Aluxes також отримує право продати зазначені акції Fairfax, якщо група не реалізує своє право. Крім того, Albacon надала групі Fairfax право на спільний продаж акцій, якщо Albacon продасть певну частку цінних паперів третій особі.

На додаток до угоди “Астарта” і Fairfax уклали угоду про співпрацю по завершенні угоди. Відповідно до додаткової угоди “Астарта”, серед іншого, взяла на себе зобов’язання повідомити всіх акціонерів про скликання загальних зборів і внесення до порядку денного питання про призначення в раду директорів представника групи, якщо цього забажає Fairfax.

Крім того, Fairfax надано право призначити голову ради директорів. На додаток компанія зобов’язалася погоджувати з Fairfax деякі питання, що стосуються її акцій.

Мажоритарій “Астарти” В.Іванчик на початку грудня 2016 року прогнозував завершення угоди з фінгрупам Fairfax в найближчі три-чотири місяці.

“Астарта” – вертикально інтегрований агропромисловий холдинг, який здійснює діяльність в Полтавській, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській, Житомирській, Чернігівській, Черкаській і Харківській областях. До складу холдингу входять вісім цукрових заводів, агрогосподарства із земельним банком близько 250 тис. га і молочні ферми. У 2014 році холдинг ввів в експлуатацію завод з переробки сої в Полтавській області (ТОВ “Глобинський переробний завод”).