На останній прес-конференції Обама говорив про патріотизм, дипломатію, Україну, РФ, США і американській народ

Президент США Барак Обама провів останню на посту президента прес-конференцію.

Висловивши подяку журналістам і наголосивши на важливості вільної преси, він відповів на запитання представників ЗМІ.

Головне зі сказаного

Про кібератаки РФ

“У нашому кібервіці нам доведеться подбати про те, щоб постійно шукати справжню рівновагу між прозорістю і відповідальністю, які є родовою плямою, фірмовим знаком нашої демократії. Ми всі повинні враховувати тих супротивників і тих осіб, які хочуть цю відкритість використовувати на шкоду, незалежно від того, йдеться про фінансові операції, терористичні атаки або людей, які хочуть втручатися в наші вибори”.

“Я намагався…”

“Думаю, що інтереси у Америки відповідають інтересам усього світу, щоб у нас були конструктивні відносини і з Росією. Саме такий підхід я практикував протягом всього свого перебування на посаді президента. Я намагався працювати з Росією”.

Крим

“Після того, як Путін повернувся на пост президента – почалася ескалація антиамериканської риторики … Це повернення до суперницького духу холодної війни зробили стосунки важчими з Росією. І це остаточно стало ясно, коли Росія вирушила до Криму і забрала частину України”.

Санкції проти РФ

“Причина того, чому ми ввели санкції полягала не в тому, що були питання з ядерною зброєю, а тому що незалежність і суверенітет країни, України, були ущемлені силою з боку Росії. Це було не наше рішення, це точка зору, яку розділяло все світове співтовариство. і Росія продовжує окуповувати українську територію і втручатися в справи України і підтримувати військових сурогатів, які порушили фундаментальні міжнародні норми “.

Америка і демократія

“Ми найсильніша країна в світі, якщо ми не будемо захищати демократію, то Росія і Китай теж цього не робитимуть”.

Про ядерну зброю

“Про ядерні питання … Це були два договори. Вони знизили ядерне протистояння, я готовий був йти далі, але Путін не пішов на переговори. Якщо обраний президент Дональд Трамп зможе відновити ці розмови, можна буде істотно скоротити ядерне озброєння в світі”.

Про Трампа

“Я думаю, що його радники будуть в значній мірі формувати його точку зору … Президент США – це така робота, що робити її одному неможливо … Якщо він буде слухати тільки тих, хто готовий говорити йому те, що він хоче чути або якщо процес буде позбавлений можливості задавати жорсткі і складні питання, перевіряти факти, то тоді президент починає робити помилки … У таких випадках реальність кусається”.

Про майбутнє

“Я хотів би писати. Я хотів би помовчати … Я хотів би витратити свій час з моїми дівчатками, з моїми дочками”.

Ізраїль

“Статус-кво небезпечний для Ізраїлю. Це погано для палестинців. Це погано для регіону. Це погано позначається на американській національній безпеці … У звичайно підсумку ми не можемо змусити сторони прийти до миру … Нам було важливо дати сигнал … Ми сподіваємося, що це ( НЕ ветування резолюції Радбезу ООН – ред.) призведе до дискусії”.

За матералом ЛІГА.net