За якими сценаріями розвиватиметься українська економіка у 2017 році

Український уряд заклав у держбюджеті на 2017 рік досить оптимістичні показники. Чиновники прогнозують економіці зростання 3%. Середній курс нацвалюти – 27,2 грн за долар. Чи вдасться його утримати? Уже сьогодні долар на готівковому ринку наблизився до 28 грн.

Економічні експерти і бізнес скептично оцінюють прогнози чиновників і чекають куди більш скромні макропоказники. Якщо в майбутньому році буде реалізований базовий сценарій (зростання ВВП 2,5-3% і інфляція 8-10%), до кінця 2017 року курс буде коливатися в коридорі 29-30 грн за долар, вважають економісти.

Видання ЛІГА.net розбиралося, чи виправдані очікування чиновників і якими ще можуть бути варіанти розвитку подій.

Негативний сценарій

Продовження війни і розгул популізму

Майбутнє української економіки безпосередньо залежить не тільки від уряду, політичного класу а, бізнесу, але і від зовнішньої кон’юнктури. Війна на виснаження на сході країни стримує розвиток більшості секторів економіки, перманентні ембарго Росії негативно відбиваються на наших відносинах з іншими зовнішньоторговельними партнерами.

Оптимістичні заяви українських чиновників далеко не завжди відповідають дійсності. Уже кілька років нам розповідають, що Україну при будь-якому розкладі підтримає МВФ, а до цієї підтримки на додачу ми отримаємо безвізовий режим з ЄС. Однак цього не відбувається. Багато в чому тому, що замість обіцяних кредиторам і міжнародному співтовариству реформ ми все частіше стикаємося з популізмом. Якщо суспільство не зробить собі щеплення від популізму, українська економіка приречена на животіння. Правда, допускають негативний сценарій розвитку ситуації менше третини опитаних експертів.

Негативний сценарій в цифрах

Ймовірність – 30%

(рос.)                                                                          

Що кажуть експерти

Основні ризики української економіки: зростання дефіциту торгового балансу, дворазове збільшення витрат на погашення і обслуговування боргу, зростання державного боргу, в тому числі за рахунок випуску ОВДП на докапіталізацію Приватбанку, і збільшення дефіциту держбюджету, що потенційно сприятиме розгону інфляції. Крім того, все ще високими залишатимуться геополітичні ризики і ризики політичної нестабільності всередині країни.

Зростання ВВП в найближчі роки буде відбуватися перш за все за рахунок природного відновлення економіки після провалу в 2014-15 рр. Однак темпи відновного зростання будуть невеликими. Шанси на прискорене зростання економіки є, але реалізація цих шансів можлива при проведенні серйозних структурних реформ.

З одного боку гарна новина – це те, що повинно припинитися шокове зростання комунальних платежів, так як вартість газу для населення вже досягла паритету з ціною імпортного газу. З іншого боку, збереження високих темпів інфляції вище 10% обмежить зростання споживання.

Андрій Приходько, головний економіст Укрсоцбанку

Українська економіка продовжить стагнувати, а бізнес і люди – виживати. Ніяких проривів в економіці в наступному році я не очікую. Хіба що, влада все-таки додумається до якихось серйозних реформаторських дій.

По-перше, вимагає змін все, що пов’язано з поліпшенням інвестиційного клімату. А це, в першу чергу, судова реформа і реформа правоохоронної системи. Потрібно, щоб силовики перестали кошмарити бізнес. Потрібна також реформа управління державними підприємствами і держсектором, щоб ось ця бюджетна дірка припинила виснажувати держбюджет. Ну і третє, напевно, це земельна реформа, відкриття ринку землі.

Один з найважливіших факторів впливу на економіку – це зовнішня політика, вплив адміністрації Трампа. А саме те, чи буде вона взагалі нами займатися, звертатиме увагу на українську проблематику чи ні. Другий важливий фактор – чи продовжить Україна співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Так що – чим менше будуть займатися нами США, тим більша ймовірність, що займеться Росія.

Ерік Найман. керуючий партнер компанії Capital Times Україна у світових рейтинга                                                                                                                 

 (рос.)                                                                                                      

Реалістичний сценарій

Стабілізація ситуації в Донбасі і поступові реформи

Якщо війна на сході країни затихне, міжнародні інвестори потихеньку почнуть повертатися в Україну, а кредитори увіллють в Україні задекларовані транші, шанси на зростання економіки значно збільшуються.

Саме на таких очікуваннях базується Держбюджет-2017. Помірне зростання виробництва, відносно стабільний курс гривні, результативну співпрацю з МВФ і збільшення соціальних гарантій для населення – необхідні умови для позитивної динаміки в економіці.

І хоча чиновники в особі Мінфіну і Мінекономрозвитку бачать майбутнє оптимістичніше, ніж опитані експерти, реалістичний сценарій розвитку економіки в 2017 році має найбільші шанси на втілення.

Реалістичний сценарій в цифрах

ймовірність – 50%

(рос.)

Що кажуть експерти

Основним драйвером зростання буде відновлення внутрішнього ринку проти все ще низької бази порівняння. Очікуємо продовження зростання інвестиційної активності (за 9 місяців 2016 року зростання інвестиційної складової ВВП перевищив 15%), а також пожвавлення споживчого попиту, завдяки  зростанню реальних доходів населення. На жаль, прогнозоване зростання реального ВВП на 2,7% ще дуже слабке: наприклад, в наступному році українська економіка в доларовому вираженні все ще залишатиметься вдвічі меншою максимумів 2008 і 2013 років.

Андрій Блінов, головний економіст Альфа-Банку Україна

Економіка буде рости. Але в першу чергу через низьку порівняльну базу. Внутрішніх джерел зростання поки не видно, щоб вони з’явилися потрібні масштабні інвестиції. Завжди є шанс, що знову виросте зовнішній попит, але останні кілька років надії на це не виправдовувалися.

Поведінка міжнародних донорів – своєрідний маркер для всього світу, що характеризує, що тут ідуть правильні процеси. За великим рахунком гострої потреби в самих грошах від донорів немає, але нам потрібно чимось залучати приватних інвесторів. А якщо в проблемній країні не працює навіть МВФ, масових приватних інвестицій теж не буде.

Олександр Паращій, глава аналітичного департаменту Concorde Capital Україна в світових рейтингах

(рос.)

Позитивний сценарій

Мир на сході, реформи і політична стабільність

Оптимістичний сценарій – найменш імовірний в українських реаліях. По-перше, в мирне врегулювання конфлікту з РФ мало хто вірить. По-друге, економіка не може процвітати в умовах повсюдної корупції, коли значна частка населення живе за межею бідності.

Скорочення держвидатків, дерегуляція бізнесу, податкова реформа і бюджетна децентралізація та підтримка зовнішніх кредиторів можуть підштовхнути українську економіку вгору. Гроші МВФ знімуть напругу на валютному ринку. Мир на Сході, макроекономічна стабілізація і ліберальні реформи не залишаться непоміченими іноземними інвесторами.

Позитивний сценарій в цифрах

ймовірність – 20%

(рос.)

Що кажуть експерти

До оптимістичногосценарію можуть привести кілька факторів. Істотне поліпшення прогнозів зовнішніх ринків через зростання світової економіки буде сприяти поліпшенню торгового балансу, притоку прямих іноземних інвестицій і пом’якшення монетарної політики; прихід системних іноземних інвесторів в ряд ключових галузей стимулюватиме інвестиційний попит і призведе до зростання доходів (проте в цьому випадку торговий баланс не покращиться, і зберігатися девальваційні фактори). Ще одним аргументом могли б стати дієві кроки уряду по стимулюванню довгих інвестиційних кредитів, кредитної підтримки експорту, вдосконалення внутрішнього ринку, підтримки підприємництва тощо. Однак в цьому випадку можливий вихід за рамки встановленого інфляційного таргета. Варіантів оптимістичного розвитку економіки декілька, тому кількісні показники можуть мати дуже різні комбінації – з різним ступенем ймовірності.

Ярослав Жаліло, керівник економічних програм Інституту суспільно-економічних досліджень

Позитивна динаміка в економіці України позначилася вже в 2016 році (+ 2% в 3-му кварталі), і є передумови для продовження позитивних тенденцій. Ключовими факторами економічного зростання в наступному році буде відновлення інвестиційного та споживчого попиту, що не дивно після глибокого падіння в попередні роки. Зростанню споживчого попиту сприятиме реалізація відкладеного попиту на тлі підвищення мінімальної зарплати і відновлення після «позитивного шоку» від підвищення тарифів на ЖКГ, а також поступового відновлення кредитування, оскільки банки очікувано знизять відсоткові ставки

Позитивним фактором може стати підвищення стабільності в банківській системі. Хоча в найближчі місяці потрібно поспостерігати за роботою найбільшої банківської установи після його націоналізації (Приватбанк, – ред.) – погіршення якості послуг, що надаються в найближчій перспективі може негативно позначитися на довірі вкладників.

Ірина Піонтковська, старший економіст Центру економічної стратегії Україна в світових рейтингах