Кремль хоче на Донбасі варіант Придністров’я, – російський історик

Поки Кремль розраховує на те, що Україна не витримає тиску і піде фактично на створення Придністров’я в Донбасі. Про це в інтерв’ю Апострофу заявив російський історик, релігієзнавець, політолог, доктор історичних наук Андрій Зубов.

“Але якщо Україна витримає тиск і не піде на це, тоді мінські угоди – сама м’яка форма рішення. І мені здається, що внутрішньо Кремль до неї все більше і більше готовий. Ось загибель одного за іншим таких, я б сказав, некерованих вождів цього донецького сепаратизму – це характерна ознака того, що Кремль шукає якогось прийнятного для світової спільноти врегулювання на Донбасі”, – сказав Зубов.

За його словами, Донбас дуже обтяжливий для Росії.

“Тому, що там йде війна, розорена територія, її треба якось підтримувати, людей треба годувати, велика кількість біженців з Донбасу і на території Росії теж. Тому в нинішньому економічному кліматі, що надалі погіршується, вирішення проблеми Донбасу – це не тільки проблема виходу з ізоляції”, – вважає Зубов.

Він підкреслив, що є жорсткий спосіб – це просто піти російським найманцям з Донбасу.

“Типу, надати Україні вирішувати самій проблему цієї території повністю. Власне, подібне, виходячи з ідеї територіальної цілісності країни і суверенітету країни, і передбачається. Але мінські домовленості, як ви пам’ятаєте, дають цілий ряд застережень щодо особливого статусу цього району і так далі. Тобто – це більш м’який шлях, коли суверенітет України частково обмежується міжнародними домовленостями”, – зазначив Зубов.