109 років тому народився Тарас Бульба-Боровець

Сьогодні 109-річниця від дня народження українського політичного та військового діяча Тараса Бульби-Боровця.

Тарас Бульба-Боровець, організатор на Поліссі й Волині Української Повстанської Армії — «Поліської Січі» (з середини 1943-го — Українська Народна Революційна Армія, УНРА). 

Автентична УПА на чолі з Боровцем вела збройну боротьбу і з гітлерівцями, і з більшовиками, домагаючись самостійності України. Народна армія не підпорядковувалася жодній політичній партії й визнавала єдино законну владу — Уряд УНР в екзилі. Стратегічна мета боротьби — об’єднати у складі Української національної держави всі українські етнографічні землі.

У серпні 1941 року загони вояків Тараса Бульби-Боровця першими увійшли у містечко Олевськ. 

Налякані війною, з райцентру державні радянські служби евакуювались на схід ще до приходу Бульби. На тодішньому великому стадіоні (нині дитячий садочок № 19) Бульба-Боровець вишикував загони вояків і привселюдно з військом склав присягу на вірність Україні, освятивши українські прапори сформованих загонів, їхню зброю і з піднятою шаблею над головою урочисто проголосив, «що звідси розпочнеться визволення України від совітів і всіх її ворогів». «Комуністи, комсомольці та будь-які інші окупанти» були оголошені Бульбою ворогами української державності.

В Олевську було запроваджено українське управління, зорганізовано міліцію, сформовано Українську повстанську армію «Поліська Січ». З середини серпня до середини листопада 1941 року Олевськ був столицею вільної української «республіки» з новими назвами вулиць, яка увійшла в історію під назвою Олевська Республіка.

Помер Тарас 15 травня 1981 в лікарні міста Нью-Йорк (США). 

Отаман Поліської Січі, 2 вересня 1941 року