Найближчим часом житомирські онкохворі теж отримають необхідні ліки, – Розенблат

Пігулки для лікування діабету та медикаменти, які допомагають при інфаркті міокарду, на загальну суму понад 200 тисяч гривень за сприяння Борислава Розенблата благодійний фонд «Фармварта» безкоштовно передав житомирським лікарням. За 8 місяців благодійники передали медзакладам міста і області ліків на загальну суму понад 10 мільйонів гривень. Кажуть: готові співпрацювати й надалі. Єдиною умовою є безоплатна передача препаратів людям.

За словами благодійників, саме завдяки зусиллям народного обранця від Житомира ці препарати безкоштовно отримають жителі міста.

«Зараз чотири медичних заклади Житомира та Житомирської області отримують надсучасні, високовартісні та високоякісні препарати німецької компанії. Це препарати для зниження цукру, для лікування діабетичної полінейропатії, а також препарат, зокрема, сульфат магнію, який допомагає при інфаркті міокарда в гострій формі. Також ми привезли знеболювальні та протизапальні креми на рослинній основі. При діабеті часто трапляються болі в різних частинах тіла. Ну, і взагалі, щоб людям, особливо похилого віку, це могло бути доступно»,– розповідає засновник БО «Благодійний фонд «Фармварта» Денис Шевченко.

Народний депутат України Борислав Розенблат впевнений: найбільша складність полягає не в пошуках медикаментів чи їх розподіленні, а в подоланні бюрократії.

«Найважче – це пройти байдужість нашого чиновника, українського звичайного чиновника, який все робить для того, щоб припинити, не дозволити і зробити перешкоджання. Що для мене найголовніше – пробивати ці тяжкі перепони. І дякуючи таким людям, як Денис, компанії «Фармварта», які роблять усе для того, щоб наші люди мали можливість безкоштовно отримати ліки, ми будемо робити цю справу разом», – каже народний депутат.

Лікарі тішаться безкоштовною партією медичної допомоги та вважають, що співпрацю медичних установ Житомира та області із благодійниками вже сміливо можна назвати системною.

«Більше всього радує у цій ситуації те, що зі сторони благодійної організації «Фармварта» це система, коли надається допомога у вигляді найсучасніших препаратів, які зареєстровані в Україні, які дійсно дієві. Препарати надзвичайно дорогі і в більшості своїй по ціні не доступні нашим пацієнтам. Бо ви ж розумієте, що зарплати, пенсії в людей невисокі і такі акції – це абсолютно толкова адресна допомога людям, які їх потребують», – вважає головний лікар Центральної міської лікарні №1 м. Житомира Анатолій Вусик.

«Те, що сьогодні препарати, які застосовуються при діабеті, при полінейропатії, при захворюваннях печінки, це, знову ж таки, дуже велика допомога нашим і сімейним лікарям і лікарям-ендокринологам»,– переконана начальник управління охорони здоров’я Житомирської міської ради Марія Місюрова.

За словами народного депутата, співпраця з благодійним фондом «Фармварта» триває, і вже найближчим часом до Житомира надійде чергова партія безкоштовних медичних препаратів. Цього разу це будуть ліки для онкохворих.

«Я постійно кажу «Фармварті»: пошукайте, знайдіть нам, будь ласка, можливість, щоб ми нашим онкохворим безкоштовно передали потрібні медикаменти. Вони дослухались, знайшли ці ліки і зараз вони знаходяться на розмитненні. Наступного тижня подаємо документи, і я думаю, що найближчим часом ми будемо мати можливість передати ліки нашим онкохворим. Для мене це дуже важливо, бо кожного дня я зіштовхуюсь із цією проблемою», –констатує Борислав Розенблат.