Нове законодавство. Чи припиняться афери навколо новобудов

Через недосконалість системи будівельного нагляду постраждали тисячі українців. Після вступу в силу нового закону про містобудівну діяльність кінцевий інвестор отримає чітке розуміння – що і де він купує і наскільки це законно.

Проблемні будмайданчики і протести громадськості, афери з тисячами постраждалих, складності з оформленням прав власності на придбані квартири і підключенням газу, світла і води. Всі ці проблеми мають один корінь: недосконалість механізмів держконтролю за будівництвом, що вельми “талановито” використовують недобросовісні забудовники в своїх схемах.

В Україні, як і в більшості країн Європи, об’єкти будівництва ділять на три групи по тяжкості можливих наслідків у разі порушення норм: з незначними, середніми і значними наслідками.

До самого останнього часу об’єкти середньої групи, до яких належить в тому числі і багатоповерхове житло, в залежності від дрібних нюансів, можна було будувати як за дозвільним, так і по так званому декларативному принципу. В останньому випадку забудовник просто вказує дані в декларації і відправляє її в орган нагляду. Інспектор має право перевірити лише повноту поданих забудовником даних, але не їх відповідність істині. Органи держархбудконтролю фактично не мають законних способів перевірити документи на землю, проектну документацію, містобудівні умови і обмеження.

Саме за декларативним принципом отримали дозвіл на будівництво більше 80% споруджуваних зараз будинків. Звідси і проблеми: то парковка раптом “зникає”, то виявляється, що землевідведення не легітимне, то роками не підключають газ і воду. Не кажучи про явні афери начебто сумнозвісних будинків Войцеховського.

Інспекція отримує тисячі скарг від населення, звернення активістів, але з шахраями важко щось зробити. Як правило, порушення розкриваються вже коли вони втілені “в бетоні і склі”. А штрафи, які ми маємо право накласти на забудовників, не сильно їх лякають і не вирішують проблему.

Змінити ситуацію, що склалася можна, тільки налагодивши законодавчий механізм видачі дозволів на будівництво. Справа вже зрушила з мертвої точки. 8 лютого президент підписав закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення містобудівної діяльності”. Головне нововведення – дозвіл на зведення житлових комплексів, багатоповерхових будинків, торгово-розважальних комплексів та офісних будівель буде видаватися виключно за наявності повного пакета дозвільної документації, перевіреного відповідним органом держархбудконтролю. Документація буде прийматися не “на віру”, а тільки в оригіналах, з перевіркою реальних документів і контролем їх законності.

Читайте також: Там може бути тільки парк, – Сухомлин про Старий Бульвар, 14 у Житомирі

Що стосується безпеки, то замовник і проектувальник могли “обходити” вимоги нормативів на етапі проектування, економлячи на марці бетону, кількості паль, пожежній безпеці і так далі. Зараз закон зобов’язує отримати висновок будівельної експертизи на проект будівництва. Як правило, експертиза дає цілу серію зауважень до проекту, які необхідно врахувати, щоб отримати дозвіл на будівництво.

Важливо й те, що після вступу в силу в червні нового закону, кінцевий інвестор отримає чітке розуміння – що і де він купує і наскільки це законно. Тепер, якщо забудовник вносить зміни в проект, добудовує паркінг, бажає прибрати заявлений раніше дитячий майданчик, він повинен повідомити про це державу протягом трьох днів. Інакше отримає припис про припинення будівництва до з’ясування законності таких змін. Нарешті, новий закон підвищив штрафи для забудовників-порушників. За деякими позиціями штрафні санкції збільшені в чотири рази.

Важливим кроком “облагородження” новобудов стане і жорсткий контроль за забезпеченням потреб маломобільних груп населення, створення відкритого простору і дотримання всіх нормативів по створенню пандусів і проїздів. За новим законом, будинок без зручностей для інвалідів, мам з колясками і літніх людей просто не приймуть в експлуатацію.

На адресу цього закону і його творців іноді чуються докори в зарегульованості і посилення контролю. Однак новий закон не збільшує повноваження контролюючих органів, він збільшує їх відповідальність за законність будівництва. Тепер, видаючи дозвіл на будівництво, посадова особа зобов’язана перевірити наявність повного пакета документів, а це значить, що виникає відповідальність чиновника за прийняте рішення.

Олексій Кудрявцев, глава Державної архітектурно-будівельної інспекції України для видання “Фокус