Сбербанк нарешті з радістю може втекти з України

AS Norvik Banka і його основний акціонер, громадянин Великобританії Григорій Гусельников, підписали угоду про участь в інвестиційному консорціумі з придбання українського підрозділу російського Сбербанку. Мажоритарним акціонером нового консорціуму став громадянин Великобританії Саїд Гуцерієв і належить йому білоруська компанія. Сбербанк Росії йде. Завіса.

Невеликий ліричний відступ. Є в милому провінційному місті Суми футбольний клуб ФК Суми. І володів ним до недавнього часу один українсько-російський олігарх. Не те, щоб він сильно любив футбол. І якщо вже і вболівав за якусь команду, то швидше за за Динамо Київ. Але це було давно. А просто у цього олігарха є заводи в місті Суми. І на додачу йому дали футбольний клуб. Так раніше було. А-ля соціальне навантаження. Кожному олігарху по футбольному клубу. Це справа клопітка, дорога, але зверху була така вказівка. І олігарх тягнув лямку.

А потім влада змінилася. Нинішньому татові футбол не дуже цікавий. Що, напевно, добре. Як індикатор, вінницька Нива ще не стала лідером прем’єр-ліги. А значить футбольний клуб був тягарем. Але просто так його не позбудешся. Люди нагадувати будуть. Адже люди звикли. А людей ніхто засмучувати не любить. Навіть олігархи. Тим більше, якщо у них завод в місті. І лояльність місцевої влади не завадить. Здавалося б, безвихідь.

І тут відбувається диво. У місто приїжджає великий китайський інвестор. Принаймні так себе називає. І приводить його великий у минулому футболіст. І, звичайно ж, олігарх не може не віддати (продати) клуб китайцям. Адже ті обіцяють мало не Лігу Чемпіонів виграти. Та й усім відомо, що в світі зараз китайський футбольний бум. І в самому Китаї витрачають шалені гроші на футбол і футболістів. Загалом, всі щасливі. І не біда, що китайський інвестор більше схожий на кухаря китайського ресторану, а не великого банкіра. Всі роблять фото. Олігарх умиває руки. Китайці вступають у владу. Місто готується до свята. Великий у минулому футболіст стає новим головним тренером.

Не минуло й місяця, як все закінчилося. Китайці так і не принесли гроші. Великий у минулому футболіст засмутився і звільнився. Завіса. Казка закінчилася.

Мораль цієї байки? Все просто. Очевидно, що покупець банку – чисто номінальний. Цим акціонерам зовсім не потрібен банк в Україні. І купують вони його на велике прохання когось в Кремлі. Або самого Кремля. І тепер головне зрозуміти, що буде далі. Є два варіанта. Вони його купують щоб злити. Або щоб потримати до кращих часів. Очевидно, що ці люди не будуть вливати гроші в банк. І тут звичайно дуже важливо, чи входить в умову угоди заборгованість Сбербанку перед материнською структурою або її списали. Тому що купувати актив з величезним мінусом, майже в мільярд доларів боргу, справа зовсім пропаща. І очевидно, що найкращі часи для російських інвесторів настануть в Україні не скоро. А значить банк будуть або пиляти по частинах і розпродавати портфелі, щоб просто обнулити і вийти. Або просто дозволять впасти. У будь-якому випадку, надійність депозитів в цьому банку істотно знижується.

Чим був гарний Сбербанк Росії як власник. Він не міг дозволити банку померти. Тому що був глобальним фінансовим інститутом. Для якого вкрай важливо зберігати надійність. Україна фактично тримала Сбербанк Росії за одне місце. Він сюди вносив гроші, які розчинялися в нашому болоті. Україна отримувала ресурс. Кремль платив гроші. Нічого не отримуючи взамін. Ніякого прибутку в Росію не йшло, тому що тут були суцільні збитки. Ніякого політичного впливу цей банк не давав. Тому що в українських судах все вирішують гроші, які платили позичальники, що дозволяло їм не повертати кредити. Все було так. Поки не втрутилися “патріоти”.

Для того, щоб угода була завершена, необхідне схвалення НБУ. Можна припустити, що регулятор б не погодив би таку угоду в будь-який інший ситуації. Занадто “стрьомні” нові акціонери. Але є політична ситуація. І проблема. Особливо у вигляді цегли в центральному офісі банку. І проблем з МВФ, який просить навести порядок. В таких умовах, через політичний тиск, на таку угоду може погодиться і МВФ і НБУ. Вибравши менше зло. І Сбербанк зможе втекти з України. З радістю втекти.

Тепер все буде Вятка. Вятка Банк. Саме так і називається Norvik насправді. Так називався на початку свого шляху. “Патріоти” щасливі.

Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital

За матеріалом Ліга.нет